ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα χωρίς συνιστώσες σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τη δομή του νέου κόμματος, το νέο όνομα αλλά και τον τρόπο δημιουργίας του αποκαλύπτει το matrix24.gr.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Νέα κατάσταση, νέα

καθήκοντα». Η φράση του ιστορικού –και αμφιλεγόμενου- ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη ταιριάζει απολύτως στο πώς αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, καθώς το σχεδόν 27% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όπως επίσης και τα καθήκοντα που προκύπτουν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέλαβε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, επιβάλλουν μια εντελώς διαφορετική κομματική δομή και πολιτική λειτουργία από αυτή που είχε ως σήμερα.

«Δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, συνειδητοποιήσει απολύτως τις απαιτήσεις της συγκυρίας και, ως εκ τούτου, μεσούντος του καλοκαιριού θα ξεκινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου το φθινόπωρο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, από άθροισμα συνιστωσών που είναι έως σήμερα.
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις ακόμη και για την αλλαγή του ονόματος του κόμματος και, με δεδομένο ότι πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου διάκεινται πολύ θετικά στο εν λόγω ενδεχόμενο, είναι πιθανότατο από Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ να… μη λέγεται έτσι.

Τα σχέδιά του για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο, ενιαίο και ευρύτερο, άφησε να εννοηθούν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών, όταν μετέβη στο εκλογικό κέντρο στα Προπύλαια για να γιορτάσει με τους οπαδούς και τα στελέχη της Αριστεράς το ιστορικά πρωτοφανές ποσοστό της Κουμουνδούρου. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό, εκτός όλων των άλλων,σηματοδοτεί και «την εντολή του λαού για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς».
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ξεδιπλώσει την τακτική του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι τόσο ευρύ, που να μπορέσει να καταλάβει όχι μόνο τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς (κάτι που εν πολλοίς έχει ήδη γίνει) αλλά και τον μεγάλο ζωτικό χώρο της Κεντροαριστεράς που έχει αφήσει «ορφανό» το ΠΑΣΟΚ του 12%.

Διαδικασίες-εξπρές

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, αναμένεται να ανοίξει –εν μέρει- τα χαρτιά του κατά τη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΝ, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα συγκληθεί, εκτός απροόπτου, το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Πάντως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της Κουμουνδούρου, το καλοκαίρι θα ξεκινήσει μια διαδικασία «λαϊκών συνελεύσεων» των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το θέμα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα θα συζητήσει διεξοδικά και η ΚΠΕ του ΣΥΝ, σε διαδοχικές συνεδριάσεις, αφού πρώτα θα έχουν συνεδριάσει και αποφανθεί όλες οι τοπικές κινήσεις του ΣΥΝ ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες θα διεξαγάγουν και οι υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάρουν τις

Keywords
Τυχαία Θέματα