ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» Η ΤΡΟΪΚΑ

Από το υπουργείο Εξωτερικών ξεκινά σήμερα το πρωί η «ζύμωση» για το πλάνο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Η τρόικα μπορεί να αναγκάστηκε να αναβάλλει την άφιξή της, σε κάποια ζητήματα όμως θέτει ήδη «κόκκινες γραμμές» και σε ορισμένα άλλα εμφανίζεται διαλλακτική. Τι λέει η Κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η ομάδα των 4 (Δ. Αβραμόπουλος,

Γ. Ζανιάς, Χ. Σταϊκούρας, Κ. Χατζηδάκης) που θα μας εκπροσωπήσει στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις για να διαμορφώσει -υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού- τα ελληνικά αιτήματα.

Ο πρώτος γύρος επαφών ξεκινά σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Και αν οι 4 ξεκινούν τις ..μεταξύ τους διαβουλεύσεις), προσωρινή παράταση πήρε η άφιξη των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, καθώς ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών παραμένουν κλινήρεις.

Πολ Τόμσεν, Μάικλ Μόρς και Κλάους Μαζούχ δεν θα έρθουν αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα θα πατήσουν όμως σε ελληνικό έδαφος στις αρχές Ιουλίου.
Μετά τις 2 Ιουλίου, οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να βγάλουν την «ακτινογραφία» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αυτή θα καθορίσει το νέο σημείο εκκίνησης, δηλαδή τα νέα δεδομένα (ύφεση, πορεία εσόδων, αποκρατικοποιήσεις, κ.ά.). Η τρόικα θα υποβάλλει την έκθεσή της στα …υψηλά ιστάμενα κλιμάκια.

Η έκθεση αυτή θα καθορίσει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, αν και υπάρχει συζήτηση δεδομένου ότι οι διαδικασίες θα τραβήξουν χρονικά και τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται να εγκριθεί μια «έκτακτη» χρηματοδότηση προς την Αθήνα.

Η προοπτική και η διάθεση των εκπροσώπων των δανειστών μας πάντως, ως προς το τι είναι διαπραγματεύσιμο, είναι δεδομένη: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αφήνει… μισάνοιχτο παράθυρο για ηπιότερες αλλαγές στα εργασιακά.

Για τα εργασιακά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους πιστωτές μας, αλλά συνέδεσε τις όποιες αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο με την πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε πως «Η μετενέργεια είναι αντικείμενο διαβούλευσης. Θα πρέπει όμως πρώτα η οικονομία μας να δείξει θετικά σημάδια, για να μπορέσουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό».

Ανοιχτό παράθυρο υπάρχει και για σταδιακές και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά οι δανειστές μας θα είναι σκληροί και ανυποχώρητοι στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, ακόμα και με απολύσεις, και στις περαιτέρω περικοπές στα κονδύλια του Δημοσίου με όχημα τα ειδικά μισθολόγια και τις κοινωνικές παροχές.

Στο επίκεντρο των εξονυχιστικών ελέγχων για το «για το τι υλοποιήθηκε, τι δεν έγινε και κυρίως στον προσδιορισμό των άμεσων προτεραιοτήτων» θα βρεθούν η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπρόσθετα, οι πιστωτές μας συνδέουν την πρόοδο και την ταχύτητα στις διαρθρωτικές αλλαγές με την εν

Keywords
Τυχαία Θέματα