Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες συγχώνευσης Εurobank-Εθνικής

Η Εurobank περνάει λοιπόν στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών, θα ενσωματωθεί πλήρως στην Εθνική.

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του τραπεζικού αυτού κολοσσού ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια και ήταν ιδέα του Θεόδωρου Καρατζά, τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.

Οι προηγούμενες προσπάθειες

Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες είχαν πρωταγωνιστή- εκτός

της Εθνικής-την Alpha Bank και έφτασαν πολύ κοντά στην επιτυχία.

Η πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών ανακοινώθηκε την 1 Νοεμβρίου του 2001. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2011, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» και αποκαλύφθηκε το λογότυπο της νέας Τράπεζας. «Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο «Εθνική Τράπεζα» που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα», είχαν ανακοινώσει ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας το νέο εταιρικό λογότυπο της τράπεζας.

Δύο μήνες όμως αργότερα, τα σχέδια για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» κατέρρευσαν παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η υλοποίηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας.

Η δεύτερη προσπάθεια

Στις 18 Ιανουαρίου του 2011 η τότε διοίκηση Βασίλη Ράπανου και Απόστολου Ταμβακάκη (πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα) της Εθνικής Τράπεζας πρότεινε στην Alpha Bank την μεταξύ τους φιλική συγχώνευση. Πρόταση η οποία έγινε γνωστή μετά από ένα μήνα, λόγω των συζητήσεων που βρισκόντουσαν σε εξέλιξη.

Στις 18 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους το ΔΣ της Alpha Bank ανακοίνωσε επίσημα ότι απορρίπτει την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη, όπως ανέφερε “αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα