Όταν ο Αντώνης νίκησε την Ντόρα κι έγινε… πρωθυπουργός

«Η δημοκρατική επανάσταση που έγινε απόψε, αφορά όλους μας. Αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Τώρα πρέπει να ασκήσουμε δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση να διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε, πάμε για τα επόμενα και σημαντικότερα βήματα… πάμε για την Ελλάδα της ελπίδα, και για την ελπίδα της Ελλάδας». Με αυτή την αναφορά, το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεινε,

με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ίδιο, ένα απίστευτο πολιτικό come back, για το οποίο λίγοι θα στοιχημάτιζαν όχι μόνον το 2004, όταν επέστρεψε ως ευρωβουλευτής στη Ν.Δ., αλλά ακόμη και λίγους μήνες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του 2009.

Σε εκείνη την εκλογή, ο κ. Αντ. Σαμαράς ψηφίστηκε από 386.400 πολίτες συγκεντρώνοντας το 50,06%, η μεγάλη του αντίπαλος Ντόρα Μπακογιάννη έλαβε 39,72% (396.625 ψηφοδέλτια) ενώ ο Παν. Ψωμιάδης 78.870 ψήφους ή 10,22%

Ο κ. Σαμαράς παρέλαβε ένα κόμμα που, τότε, είχε καταγράψει την βαρύτερη ήττα του (ακολούθησαν, βέβαια, οι εκλογές του 2012 όπου κατεγράφησαν τα ιστορικά χαμηλά), με εμφανή συμπτώματα διάλυσης και έντονη εσωτερική διάσπαση. Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, βοηθούντων των μνημονίων και της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς έγινε Πρωθυπουργός.

Το αουτσάιντερ… νικητής

Όταν ξεκίνησε η προεκλογική κούρσα για τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς εμφανίζονταν ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, άλλωστε, είχε ήδη στείλει το μήνυμα ότι ελέγχει τη μεγάλη πλειοψηφία του κομματικού μηχανισμού. Εκτός των 1.000 υπογραφών που έπρεπε να συλλεγούν, η θυγατέρα του Κωνστ. Μητσοτάκη είχε φροντίσει να κοινοποιήσει λίστες υποστηρικτών της, μελών της Κ.Ε. ή συνέδρων, στέλνοντας μήνυμα υπεροχής.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του, επιχείρησε να κινηθεί αντισυστημικά. Εκμεταλλευόμενος τη μακρά αποχή του από την κεντρική πολιτική σκηνή και την ελάχιστη φθορά του από την κυβέρνηση Καραμανλή, ο Αντ. Σαμαράς τα… έβαλε με τους κομματικούς μηχανισμούς. Στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή, μάλιστα, η αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κτύπησε κόκκινο όταν ο τελευταίος ευθέως υπενθύμισε την… αποστασία Σαμαρά το 1993.

Αυτό, ωστόσο, που άλλαξε κυριολεκτικά τους κανόνες του παιχνιδιού ήταν ο τρόπος εκλογής του νέου Προέδρου.

Το κονκλάβιο των Καραμανλικών

Την πρόταση για προσφυγή στη… βάση προκειμένου ο νέος Αρχηγός της Ν.Δ να μην αμφισβητηθεί έριξε ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Ήταν, άλλωστε, και η μόνη του ελπίδα για ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς στους εσωκομματικούς συσχετισμούς ερχόταν τρίτος. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη επέμενε στην τήρηση του καταστατικού, έχοντας και την σιωπηρή υποστήριξη του Κώστα Καραμανλή που επιθυμούσε η διαδικασία διαδοχής του να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και χωρίς αναταράξεις.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009, σε μία από τις τακτικές συναντήσεις τους, οι Πέτρος Μολυβιάτης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Αχιλλέας Καραμανλής συζητούν για τις εξελίξεις μετά την εκλογική συντριβή της 4ης Οκτωβρίου και για το

Keywords
Τυχαία Θέματα