ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ KΑΙ ΜΕTA ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στις διπλάσιες απόρρητες δαπάνες από αυτές που προέβλεπε αρχικά o προϋπολογισμός του 2010, ενώ δηλαδή η χώρα είχε μπει για τα καλά στο μνημόνιο και στο εντατικό πρόγραμμα λιτότητας, προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού για το συγκεκριμένο έτος.


Του Γιώργου Κιτσή

Συγκεκριμένα,

για τις απόρρητες δαπάνες των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη προβλέπονταν συνολικά κονδύλια ύψους 57,3 εκατομμυρίων ευρώ και στην ουσία ξοδεύτηκαν περισσότερα από 117,6 εκατομμύρια.

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το «καπέλο» κατά τη διάρκεια του 2009, όταν από τα 59,7 εκατομμύρια που είχαν προϋπολογισθεί, οι απόρρητες δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 142,4 εκατομμύρια. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, οι τεράστιες υπερβάσεις των κονδυλίων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό για τα «μυστικά» έξοδα των υπουργείων είναι πάγια τακτική. Σημειώνεται δε ότι οι παρεκκλίσεις αυτές έχουν μπει στο μικροσκόπιο εισαγγελέα, ο οποίος αυτή την περίοδο εξετάζει τα στοιχεία των προϋπολογισμών και των ισολογισμών των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα τον κωδικό 0896 στον οποίον περιλαμβάνονται οι απόρρητες δαπάνες.

Σύμφωνα με πρώην πολιτικούς παράγοντες, τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιούνται από τα υπουργεία για την ενίσχυση της εθνικής παρουσίας σε ξένες χώρες, την απόκτηση πληροφοριών, έξοδα ασφάλειας, μυστικές κινήσεις, και γενικότερα για λόγους εθνικού συμφέροντος.  Ωστόσο, οι ίδιοι αδυνατούν να εξηγήσουν ποιοι είναι οι λόγοι που εμφανίζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα ποσά που προϋπολογίζονται και σε αυτά που τελικά δαπανώνται. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο η εισαγγελία αναμένεται να καλέσει καλεί υπηρεσιακούς παράγοντες των εμπλεκόμενων υπουργείων να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την υπόθεση.

Ανάμεσα στις υψηλότερες υπερβάσεις των κονδυλίων του κωδικού 0896 περιλαμβάνεται αυτή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το 2007: από τα 7 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί ως απόρρητες δαπάνες στα τέλη του 2006, υπό την πολιτική ηγεσία του Βύρωνα Πολύδωρα και του Προκόπη Παυλόπουλου ξοδεύτηκαν τον επόμενο χρόνο -ούτε λίγο ούτε πολύ- 79,011 εκατομμύρια ευρώ!

Ακόμα μεγαλύτερο «σκορ»: από 942.000 ευρώ που εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό, τα «μυστικά έξοδα» του Γενικού Επιτελείου Στρατού το 2005 έφτασαν τα 17,3 εκατομμύρια.

Διπλάσια έως τριπλάσια ποσά από αυτά που προϋπολογίζονται καταγράφονται οι απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ τα τελευταία χρόνια: για παράδειγμα το 2005 ο προϋπολογισμός προέβλεπε έξοδα της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ και δαπανήθηκαν 40, ενώ το 2009 προϋπολογίστηκαν 18,5 εκατομμύρια και ξοδεύτηκαν τελικά 57,2 εκατομμύρια.

Η ιστορία των απόρρητων δαπανών του ΥΠΕΞ έχει και κάποιες μαύρες αποχρώσεις.  Ή, για να ειπωθεί καλύτερα, την μονομαχία Μητσοτάκη – Σαμαρά, την υπέρογκη αύξηση των απορρήτων δαπανών, κάποιες εξηγήσεις που δεν δόθηκαν ποτέ και «χρήμα σε μαύρες σακούλες»…

Λίγο μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 1993 και αφού ο τόπος είχε βουίξε

Keywords
Τυχαία Θέματα