ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

10:10 4/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι να πιέσουν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει στάση απέναντι στην κρίση της Συρίας.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η Ρωσία είναι η μόνη που στη φάση αυτή μπορεί να πείσει τη Δαμασκό να αποσύρει τα βαριά της όπλα από τις μεγάλες πόλεις και να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία που υπέγραψε με βάση τα έξι σημεία του Κόφι Ανάν. Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι δύο χώρες που ακόμη αντιστέκονται στα

αμερικανικά και ευρωπαικά κελεύσματα για ρητή καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ.

Όλα αυτά συζητώνται σήμερα σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη στην οποία από ευρωπαικής πλευράς συμμετέχουν, ο Βαν Ρομπάι, ο Ζ. Μπαρόζο και η λαίδη Αστον. Κύριος στόχος των τειών αξιωματούχων να πείσουν τον οικοδεσπότη τους να μεταβάλλει τις απόψεις του. Πράγμα δύσκολο μετά και την ομιλία του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Βουλή της Συρίας, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για προβοκάτσια πισω από τη σφαγή της Χούλα, όπου ανάμεσα στους εκατό και πλέον νεκρούς ήταν και 49 παιδιά, την οποία μόνον κοινοί εγκληματίες θα μπορούσαν την διαπράξουν και όχι τακτικός στρατός. Ο Σύρος πρόεδρος πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι μέσω πολιτικού διαλόγου στον οποίο να συμμετάσχει και ο ίδιος, κάτι με το οποίο συμφωνούν Μόσχα και Πεκίνο.

Η σημερινή σύσκεψη δίνει μιά πρώτης τάξεως ευκαιρία για επανασύσταση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας, μετά από τη νίκη στις τελευταίες εκλογές του Β. Πούτιν και την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι συζητήσεις δεν θα περιστραφούν μόνο γύρω από τη Συρία, αλλά και στο εμπόριο, στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και στις διαδικαστικές διευκολύνσεις σε ζητήματα βίζας για τους Ρώσους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, πάγιο αίτημα χρόνια τώρα του Ρώσου προέδρου.

Στην ατζέντα πάντως θα κυριαρχήσει το πρόβλημα της Συρίας. Η Μόσχα επιμένει ότι δεν προστατεύει τον Ασαντ αλλά δεν πιστεύει στην προϋπόθεση απομάκρυνσης του προέδρου για έναρξη πολιτικού διαλόγου. Σχετικά με το ζήτημα αυτο υπήρξε χθες τηλεφωνική συνομιλία της Χ. Κλίντον με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβροφ στον οποίο τόνισε ότι η όλη υπόθεση κρέμεται πλέον από μία λεπτή κλωστή. Το ίδιο νόημα είχε και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Κάθριν Αστον με τον Κόφι Αννάν που μετά τη σφαγή στη Χούλα ξαναπήγε άρον άρον στη Δαμασκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα