Πληρώστε (τον ΕΟΠΥΥ) ή δρόμο!

Τον Πρωθυπουργό στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής άκουσαν χθες τουλάχιστον δέκα διοικητές ασφαλιστικών ταμείων της χώρας. Όχι για να τους συγχαρεί αλλά για να τους πιέσει να καταβάλουν, με χρονικό όριο μίας ημέρας, τα προβλεπόμενα κονδύλια από τους κλάδους υγείας στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην καταρρεύσει ο Οργανισμός.

Τα τηλεφωνήματα έλαβαν χώρα παρότων των Ανδ. Λυκουρέντζου, Μ. Σαλμά, Χρ. Σταϊκούρα και του επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ

Λ. Παπαγεωργόπουλου που συμμετείχαν σε χθεσινή δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου σχετικά με τον Οργανισμό Υγείας.

Στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρισκάρει μία οικονομική κατάρρευση του φορέα υγείας στον οποίο απευθύνεται το σύνολο, σχεδόν, του πληθυσμού και, μάλιστα, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης που όλοι περικόπτουν την εύκολη στο παρελθόν λύση των ιδιωτών.

Αφορμή για την προειδοποίηση Σαμαρά, ο οποίος διεμήνυσε ότι αν δεν υπάρξουν τυπικές καταβολές οι διοικήσεις θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις μέχρι και… απόλυση, αποτέλεσε η εικόνα των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο, όταν και διαπιστώθηκε ότι αντί των 300 εκ. ευρώ είχαν δοθεί μόλις 50 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον 150 εκ δόθηκαν μόλις λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση σύσκεψης που είχε προγραμματίσει το υπουργείο Υγείας γι αυτόν ακριβώς το λόγο.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δεν έμεινε σε όσα έχει λαμβάνειν ο ΕΟΠΥΥ σε χρήμα αλλά επεκτάθηκε και στο προσωπικό που δεν έχει ακόμη μεταταγεί στο νέο ταμείο. Κατά πληροφορίες, ζήτησε από τον Ανδ. Λυκουρέντζο και τον, απόντα χθες, Γ. Βρούτση να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ για την μετάταξη προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, προσωπικό που σήμερα ή κρύβεται ή απασχολείται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, καλύπτοντας τα ούτως ή άλλως τεράστια κενά των ταμείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 500 μετατάξεις θα γίνουν από το ΙΚΑ, δημιουργώντας μείζον θέμα στη λειτουργία του Ταμείου.

Αποπληρωμή με έκπτωση

Στην ίδια σύσκεψη, τέλος, δόθηκε εντολή ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες αποπληρωμής χρεών του ΕΟΠΥΥ προς φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες και προμηθευτές, τα οποία και υπερβαίνουν το 1,5 δισ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του προσεχούς διμήνου θα καταβληθούν περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ σε πιστωτές του ΕΟΠΥΥ ενώ θα επιχειρηθεί και έκπτωση – κούρεμα των οφειλών σε ποσοστό, ανάλογα με την περίπτωση, 2% έως 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα