Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται – ποια κατεδαφίζονται

10:53 8/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εντός των ημερών θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για διαβούλευση, το οποίο θα προβλέπει τις διαδικασίες νομιμοποίησης.

Θα είναι απλούστερες, αφού θα δίνεται οριστική λύση με την πληρωμή ενός παράβολου αξίας 500 ευρώ.

Έτσι, κατηγοριοποιούνται οι μη νόμιμες κατασκευές και ανάλογα με το βαθμό αυθαιρεσίας θα εντάσσονται σε κλιμάκια που θα προβλέπουν τις ανάλογες διαδικασίες νομιμοποίησης ή τακτοποίησης.

Στόχος είναι να δοθεί οριστικά τέλος σε υποθέσεις με μικροαυθαιρεσίες, που υπολογίζεται ότι

αποτελούν το 70-80% των αυθαιρέτων.

Οι τρεις κατηγορίες

Για τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση, όπως σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό, ρέματα, δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης, αλλά ούτε και τακτοποίησης.

Για τα κτίσματα που έχουν σοβαρό εύρος αυθαιρεσιών ή δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, ή διαθέτουν άδεια για δομήσιμη επιφάνειας μικρότερης από αυτή που πραγματικά έχει δομηθεί, θα ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία τακτοποίησης, που προβλέπει 30ετή απαλλαγή κατεδάφισης, με καταβολή παραβόλου και επιβολή προστίμου. Έχει τεθεί θέμα αύξησης του χρόνου τακτοποίησης από 30 που είναι σήμερα σε 35 και ενδεχομένως 40 χρόνια. Δεν τίθεται θέμα μείωσης προστίμων. Ισχύει η έκπτωση 20% για όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου, ενώ για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού προστίμου θα παρέχεται έκπτωση 10%.

Για τα κτίσματα με μικροαυθαιρεσίες όπως πέργκολες, μικροί ημιυπαίθριοι, πατάρια, μικρά υπόγεια, γκαράζ κ.λπ. προβλέπεται οριστική νομιμοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα