Ποιες ανατροπές έρχονται στους πλειστηριασμούς

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε πως η τρόικα –που αναμένεται στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου- δεν έχει συμφωνήσει στα όσα προτείνει η ελληνική πλευρά όμως εκτιμά πως «τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά».
Ο υπουργός εκτιμά μάλιστα πως μετά από αυτόν τον γύρο διαβουλεύσεων

και την όποια συμφωνία προκύψει, αμέσως μετά θα αρχίσει η «μεγάλη συζήτηση» για το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε πως δεν θα χρειαστεί η Αθήνα ούτε νέο δάνειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο τώρα. Με το υπάρχον
πρόγραμμα, υπάρχουν χρήματα έως το 2016», αλλά ούτε και νέο μνημόνιο.
Αναφέρθηκε σε δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας στον κ. Σαμαρά, ότι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος δεν θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά θα αρχίσει αμέσως μετά την πιστοποίηση τον Απρίλιο, από τη Eurostat, του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.
Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με το ισχύον καθεστώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του τραπεζικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών». Και προανήγγειλε ότι από το επόμενο έτος θα καταργηθεί ο νόμος του 2009 (τον χαρακτήρισε «παράλογο») και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία «λίγο λιγότερη από τις 300.000 ευρώ» και, ταυτόχρονα, με εισοδηματικά κριτήρια για τον
δανειολήπτη, αν και όπως είπε «δεν δίνουμε, προς το παρόν, έμφαση στο εισόδημα». Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει τον θεσμό του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη». Πάντως, δήλωσε ότι η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, εάν συμφωνεί με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε των επιλογών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «δικαιότερο φόρο» και ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αλλάξουν το 2016, όταν ομαλοποιηθεί η αγορά.

Ενώ, εμφατικά δήλωσε πως «δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται». Μάλιστα, ειδικά για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, επισήμανε ότι «οι επιχειρήσεις πλήρωναν λίγο, τώρα θα πληρώσουν φυσιολογικά».
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «το σημερινό καθεστώς έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ανεργία» και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα αρθεί το βέτο του υπουργού Εργασίας.
Για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με την τρόικα στην κυβερνητική πρόταση να μην κλείσει η επιχείρηση και να γίνει μια μικρότερη βιώσιμη εταιρία με εξαγωγική δραστηριότητα.
Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι, μετά από την εξομοίωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει σχεδόν εξαλειφθεί σε αυτά τα δύο είδη πετρελαίων και παραμένει μόνο στο ναυτιλιακό καύσιμο και υποστήριξε ότι «η κ. Μπακογιάννη απλώς δεν έχει δίκιο» σχετικά με ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Προανήγγειλε δε, την on line διασύνδεση των πρατηρίων καυσίμων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα ξεκινά το …τροχάδην, καθώς η επίτευξη συμφωνίας έως την ημερομηνία ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου, προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού και όχι μόνον.

Keywords
Τυχαία Θέματα