Ποιοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταικούρα, συστήνεται επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Το γεγονός αυτό και μόνο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι από τους 199 φόρους υπέρ τρίτων οι 93 αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία και ενδεχόμενη κατάργηση τους θα οδηγήσει στη μείωση των εσόδων τους κατά 800 εκατ. ευρώ. Εργο της επιτροπής είναι: «η αξιολόγηση των στοιχείων για τα μη ανταποδοτικά τέλη/χρεώσεις υπέρ τρίτων που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς και υπουργεία καθώς και η προετοιμασία σχετικής εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία

του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το βαθμιαίο εξορθολογισμό τους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αρκετοί από τους ΦΥΤ θα καταργηθούν, ενώ, όσοι διατηρηθούν, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του κράτους. Η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τη διάθεση των κονδυλίων στους φορείς, τους Οργανισμούς κ.λπ., ανάλογα με τις ανάγκες τους και αφού προηγουμένως υποβληθεί σχέδιο για τη χρησιμοποίηση των σχετικών πόρων.

Οι περισσότεροι ΦΥΤ θεσμοθετήθηκαν για την ενίσχυση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και επικουρικών ταμείων και των Οργανισμών. Συγκεκριμένα από τους 199 ΦΥΤ οι 93 σχετίζονται με τα ταμεία. Σαράντα είναι οι ΦΥΤ που επιβαρύνουν την τουριστική αγορά, ενώ 25 ΦΥΤ καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.

Η πλειάδα των αδιαφανών φόρων δημιουργεί επιπλέον επιβαρύνσεις τόσο στις επιχειρήσεις του εκάστοτε κλάδου όσο και στον τελικό καταναλωτή. Για παράδειγμα, εάν τα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και γενικότερα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, δεν ήταν υποχρεωμένα να πληρώνουν στο Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ο. τους 40 ΦΥΤ (ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου κ.λπ. επιβάλλεται και ανάλογος φόρος), οι τιμές ενδεχομένως θα ήταν χαμηλότερες για τους καταναλωτές. Δεν είναι όμως μόνο οι ανωτέρω φόροι που προκαλούν αίσθηση στο κοινωνικό σύνολο. Στα περίεργα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:

1. Η απόδοση των αζήτητων κερδών από τις ιπποδρομίες στο ταμείο πρόνοιας των αστυνομικών υπαλλήλων.

2. Η διάθεση του 32% του 5% επί της τιμής των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ και χάντμπολ, καθώς και το 32% του 10% των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο επικουρικό ταμείο των αστυνομικών. Επίσης, το υπόλοιπο 68% στις ανωτέρω δύο περιπτώσεις αποδίδεται στο επικουρικό ταμείο της χωροφυλακής.

3. Απόδοση 2 ευρώ από κάθε άδεια γάμου και διαζυγίου υπέρ της Αποστολικής Διακονίας της Ελληνικής Εκκλησίας. Μάλιστα, ο φόρος αυτός επεβλήθη το 1946.

4. Η απόδοση 0,01 ευρώ για κάθε 170 χιλιόγραμμα μπίρας που παράγεται στο επικουρικό ταμείο χημικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα