ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ

Η έντονη κοινωνική αμφισβήτηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Πορτογαλία δημιουργεί αυξημένους κινδύνους στην εφαρμογή του εκτιμά το ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα σημείωσε ότι «η Πορτογαλία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με αυξημένους κινδύνους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα

της δημοσιονομικής προσαρμογής της, επειδή η κοινωνική αμφισβήτησή του έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις».

«Οι κίνδυνοι που πλανώνται πάνω από τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν σαφώς αυξηθεί και η πολιτική αντίσταση, όπως και η κοινωνική, στο πρόγραμμα έχουν επίσης αυξηθεί», όπως αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ για την Πορτογαλία.

Το ΔΝΤ το οποίο ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση 1.5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Πορτογαλία, μετά την πέμπτη αναθεώρηση της απόδοσης της χώρας.Ωστόσο το Ταμείο παραδέχεται ότι το πρόγραμμα στήριξης της χώρας με 78 δισ.ευρώ έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία απ΄ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Γεγονός, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που αυξάνει το ρίσκο για δημοσιονομική εκτροπή και υψηλότερου δημόσιου χρέους.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημάδια πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας κάτι που αποτελεί απειλή για την κυβέρνηση δεδομένου ότι η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται και η οικονομία μπαίνει στο τρίτο έτος ύφεσης.

Ωστόσο το ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχουν και θετικές πλευρές καθώς η Πορτογαλία δεν αποκλίνει από τις μεταρρυθμίσεις τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στον δικαστικό κάτι που όπως τονίζει  θα βελτιώσει τις πιθανότητες η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική στο μέλλον. Τέλος εκτιμά ότι η χώρα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές στα τέλη του επόμενου έτους και επίσης ότι θα μπορέσει να κρατήσει σε βιώσιμο επίπεδο το δημόσιο χρέος της.

Keywords
Τυχαία Θέματα