Πως θα φορολογούνται αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις

09:00 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Με υπουργικές αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες μέρες ενεργοποιούνται οι έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων, δηλαδή, με τον έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, τα λειτουργικά έξοδα, τη ταμειακή ρευστότητα, τις δαπάνες διαβίωσης των επαγγελματιών καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις υπουργικές αποφάσεις:

1. Θεσπίζεται νέο πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους. Θα προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά

σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

2.Ενεργοποιούνται νέοι μέθοδοι έμμεσου ή τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι ελεγκτές θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν για την πραγματική τους ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσής τους και την περιουσιακή τους κατάσταση.

3. Καταργείται η υποχρέωση να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τα τελευταία 10 χρόνια. Θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο θα καθιερώνεται η υποχρέωση ελέγχου μίας μόνο χρήσης και η επέκταση του ελέγχου σε μία ή περισσότερες προηγούμενες χρήσεις μόνο στην περίπτωση που εντοπίζονται ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπραχθεί και στις παλαιότερες διαχειριστικές περιόδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα