ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, η οποία προσδιορίζει τους όρους και της προϋποθέσεις προβολής των μικρών κομμάτων.

Δημόσια και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης υποχρεούνται σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο να προβάλουν για συγκεκριμένο χρόνο τα μικρά κόμματα. Η σχετική υποχρέωση θα πρέπει να ικανοποιείται, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε διάστημα που θα είναι μεταξύ της 8ης πρωινής και 2 το βράδυ.

Η απόφαση διαχωρίζει

σε δύο βασικές κατηγορίες τα μικρά κόμματα, σε εκείνα που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές και σε εκείνα που οι συνδυασμοί τους έχουν ανακηρυχθεί στα 3/5 των εκλογικών περιφερειών της χώρας.

Στη πρώτη κατηγορία επισημαίνεται ότι κατατάσσονται τα κόμματα τα οποία εξασφάλισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον 0,25%, καθώς και τα κόμματα που εξασφάλισαν τουλάχιστον 0,50% στις εκλογές για την ευρωβουλή.

Τις σχετικές προϋποθέσεις πληρούν τα κόμματα: «Δράση –Φιλελεύθερη Συμμαχία», Ένωση Κεντρώων, «Λαϊκός Σύνδεσμος –Χρυσή Αυγή», ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.». Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη μεταξύ άλλων να μεταδώσει σε εθνικό δίκτυο μια προεκλογική τους συγκέντρωση –εκδήλωση, να μεταδώσει μια 45λεπτη συνέντευξη τους και να διαθέσει δωρεάν 2 πεντάλεπτα, ένα ανά εβδομάδα για την παρουσίαση του προγράμματος τους. Η ΕΡΤ Α.Ε. επιτρέπει τη δωρεάν παραχώρηση της μετάδοσης των ομιλιών των κομμάτων στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Το ιδιωτικά ΜΜΕ πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, έχουν την υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν δύο πεντάλεπτα ανά εβδομάδα για την παρουσίαση των προγραμμάτων των κομμάτων.

Αντίστοιχη πρόβλεψη γίνεται και για τα κόμματα που έχουν συμπληρώσει συνδυασμούς στα 3/5 των εκλογικών περιφερειών.

Τα κόμματα αυτά είναι: ΟΧΙ (Δημοκρατική Αναγέννηση –Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο), ΕΕΚ Τροτσκιστές –Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, ΚΚΕ (μ-λ)-Μ-Λ ΚΚΕ Εκλογική Συνεργασία, Κίνημα Δεν Πληρώνω, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, Δημιουργία Ξανά, Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια, Κόμμα  Πειρατών Ελλάδος, ΟΑΚΚΕ -Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ.

Υπεύθυνο για τον έλεγχο και την ορθή τήρηση των όσων προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο είναι το ΕΣΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα