Πώς θα γίνει η επαναγορά ομολόγων

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το εγχείρημα ελλοχεύει έναν μεγάλο κίνδυνο: Να μην πετύχει. Όπως όλα δείχνουν το ελληνικό Κράτος θα απευθύνει δημόσια προσφορά, σε πρώτη φάση, σε τράπεζες του εξωτερικού για το εάν δέχονται να εκχωρήσουν τα ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους στο 35% της ονομαστικής τους αξίας.

Από τον βαθμό συμμετοχής των ξένων κατόχων χρέους θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσει το plan B: Αυτό δεν είναι άλλο από την

συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών.

«Γρίφο» συνιστά πάντως το πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τα ομόλογα που απαιτούνται, αφού το πρόγραμμα επαναγοράς θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η προαιρετική δημόσια προσφορά που προτίθεται να τρέξει η ελληνική κυβέρνηση, στοχεύει να συγκεντρωθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 με 17 δισ. ευρώ και θα επιφέρει μείωση χρέους ως 12 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα μετά το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου διαμορφώνεται στα 62 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, διαθέτουν:

* Ξένες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, hedge funds κ.λπ.:

37 δισ. ευρώ à από αυτά: 10-15 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds

* Ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιοι φορείς, ιδιώτες μικροομολογιούχοι κ.λπ.:

25 δισ. ευρώ à από αυτά: περίπου 15 δισ. ευρώ δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 δισ. ευρώ οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Πάντως, οι όροι του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ουσιαστικά «κλειδώνουν» μέχρι την Παρασκευή με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Keywords
Τυχαία Θέματα