Πράγματα και θαύματα

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία που μεταφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη ότι «στην καινούρια λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά» τότε πρόκειται για ένα ακόμα « θαύμα» των Χριστουγέννων.

Σε μια εποχή δυσβάστακτης λιτότητας όπου τα πάντα περικόπτονται, τεμαχίζονται και ακρωτηριάζονται αλά «σφαγή του Ηρώδη», υπάρχει ένα ηλεκτρονικό αρχείο όπου τα πρόσωπα αλλά και τα ποσά που περιλαμβάνει αυξάνονται με ρυθμό αντίστοιχο της τροφοδοσίας του «γάμου της Κανά».

Είναι προφανές ότι

η βουλευτής είτε διαθέτει καλύτερη ενημέρωση από όση οποιοσδήποτε απλός πολίτης, είτε υιοθετεί πληροφορίες που στοιχίζονται με την διαδεδομένη καχυποψία που θεωρεί ότι η λίστα έγινε αντικείμενο επεξεργασίας, αλλοιώσεων ή παρεμβάσεων στο περιεχόμενο της.

Οπωσδήποτε όμως η δήλωσή της- χωρίς να συνεισφέρει τα αναγκαία εργαλεία για την ευστάθεια του ισχυρισμού- περιβάλλεται με το κύρος που της προσδίδει ένα μέλος του Κοινοβουλίου. Απομένει η επαλήθευση η οποία θα προκύψει από την αντιπαραβολή από το ΣΔΟΕ όλων των ονομάτων και των τραπεζικών δεδομένων μεταξύ της νέας και της παλιάς λίστας Λαγκάρντ

Γίνεται φανερό ότι με την άφιξη της λίστας στην Ελλάδα προερχόμενη από τη Γαλλία , η αγωνία για το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων κορυφώνεται. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε με ερώτηση στη Βουλή να ζητήσει εξηγήσεις για την τρίμηνη καθυστέρηση ανάκτησης της λίστας από το γαλλικό υπουργείου Οικονομικών με παράλληλη δημοσιοποίηση της σχετικής αλληλογραφίας εγχώριων και γαλλικών Αρχών. Ταυτόχρονα , με ανάλογη βιασύνη , η ΔΗΜΑΡ ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ βλέπει θετικά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Είναι ευδιάκριτο ότι την στιγμή που η λίστα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, αμφότερα τα κόμματα της Αριστεράς επενδύουν πολιτικά στο θέμα επιθυμώντας την ταχύτατη αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς και της κλονισμένης πίστης των πολιτών του προς τη δικαιοσύνη και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Για το μεν ΣΥΡΙΖΑ παραποιημένη ή όχι η λίστα Λαγκάρντ προσφέρει μια ευκαιρία επίδειξης ωριμότητας, ευθύνης και προθυμίας να αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας πτωχευμένης, εξαρθρωμένης και διεφθαρμένης από το δικομματισμό χώρας. Για τη δε ΔΗΜΑΡ αποτελεί καταλύτη ανάδειξης του αξιακού και ηθικού της φορτίου που θα την προφυλάξει, σε σχέση με τους κυβερνητικούς της εταίρους, από το περαιτέρω πολιτικό κόστος.

Εξάλλου, οι περιπέτειες και παλινωδίες σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ δεν προσθέτει κάτι περισσότερο από όσα είναι ήδη γνωστά στους Έλληνες πολίτες . Ότι, δηλαδή το εγχώριο πολιτικό σύστημα δεν διστάζει να υπονομεύσει το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να ξεπλύνει την προκλητική απληστία και τις αθέμιτες πρακτικές των ήδη ευνοημένων ελίτ της χώρας.

Αν, όμως, διαπιστωθεί ωμή λαθροχειρία και πιθανή συγκάλυψη -πέρα από την σκανδαλώδης απόκρυψή και τις ντροπιαστικές δικαιολογίες όσων εκ των προηγούμενων κατόχων της έλαβαν γνώση του περιεχομένου της- η ελάχιστη εμπιστοσύνη του λαού προς την αναξιόπιστη πολιτική ηγεσία του θα καταρρακωθεί εντελώς.

Αναπόφευκτα η λίστα Λαγκάρντ αποκτά τώρα ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική σημασία. Όχι μόνο ως σκάνδαλο περιφρόνησης της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ούτε ως ευκαιρία εξοικονόμησης δημόσιων εσόδων από τον έλεγχο και τα πρόστιμα αδικαιολόγητων καταθέσεων.

Το κυρίαρχο ζήτημα προκύπτει από το αν η εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία από κοινού είναι πρόθυμες και ικανές να ασκήσουν παραδειγματικά το πατριωτικό καθήκον υπεράσπισης, όπως ορκίστηκαν, της δημοκρατίας.

Αντίθετα, αντιφάσεις, ολιγωρίες, παραλείψεις, αλληλοαναιρέσεις και δικαιολογίες από τη πολιτική ηγεσία και τους δημόσιους λειτουργούς θα συνεχίσουν να πλήττουν θανάσιμα τα ηθικά και πολιτικά θεμέλια του συστήματος και θα γιγαντώνουν τη οργή της εξασθενημένης κοινωνίας.

Από αυτή την άποψη η άμεση διαλεύκανση των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, παρότι θα προκαλέσει πολλούς αιφνίδιους πολιτικούς θανάτους, χαρίζει μια θαυμάσια ευκαιρία, αυτονόμησης του πολιτικού συστήματος από την πατρωνία των ισχυρών του χρήματος. Αν και η χώρα εκτός από απρόσμενα θαύματα χρειάζεται και σχεδιασμένα πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα