Προειδοποιεί αλλά στηρίζει η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, ο Φώτης Κουβέλης έστειλε σαφή μηνύματα διαφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τις τελευταίες πρωτοβουλίες, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης.
Εκτός της έντονης αντίδρασης της ΔΗΜΑΡ, δια του Δημήτρη Χατζησωκράτη, στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό των απεργιών και «λοκ άουτ» εκ μέρους των εργοδοτών, ο Φώτης Κουβέλης

στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου και μέσω της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο.

Στο κείμενο της απόφασης, η ΔΗΜΑΡ στηλιτεύει την επιλογή –και- του Μαξίμου για πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάνει λόγο για «καρικατούρα δικομματισμού». «Συχνά το τελευταίο καιρό η πολιτική αντιπαράθεση εκπίπτει σε μια σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορά την ουσία της πολιτικής και επιχειρεί να ξαναδημιουργήσει το στερεότυπο του δικομματισμού, που όμως πλέον προβάλλει ως καρικατούρα. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των λογικών», σημειώνεται στο κείμενο.

Κατά των επιστρατεύσεων

Επίσης, η Αγίου Κωνσταντίνου δεν κρύβει, στο ίδιο κείμενο, τη διαφωνία της με την επιστράτευση δύο κατηγοριών εργαζομένων μέσα σε ένα δεκαήμερο: των απεργών του Μετρό και των ναυτεργατών. «Η τεχνητή ένταση και η επίδειξη “πυγμής” δεν είναι η συνταγή για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος μαζί τους, με στόχο να βρίσκονται κάθε φορά συγκεκριμένες λύσεις, είναι αναγκαίος δρόμος», τονίζεται στην πολιτική απόφαση της ΔΗΜΑΡ, η οποία, μάλιστα, προειδοποιεί το Μαξίμου ότι βρίσκεται στην κυβέρνηση για να βλέπει την στήριξή της να επηρεάζει την κυβερνητική πολιτική. «Η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί η συμμετοχή της στην κυβέρνηση να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας, ενώ επιδιώκει να ταυτιστεί με τις πραγματικά μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να καταστεί η επισπεύδουσα δύναμή τους», αναφέρει η πολιτική απόφαση.

Προανάκρουσμα καταψήφισης

Εντωμεταξύ, στην ίδια απόφαση, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή το νόμο για την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες, εάν τα προβλεπόμενα από το νόμο Ραγκούση αυστηροποιηθούν επί τα χείρω. «Οι όποιες αλλαγές στο νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. Απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα, θα μας βρουν αντίθετους. Αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά τυπικά κριτήρια (χρόνια διαμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης) και τα υποτάσσουν σε αδιευκρίνιστες όσο και υποκειμενικές αξιολογήσεις. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας», υπογραμμίζει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

«Όχι» στις απολύσεις στο Δημόσιο

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης φρόντισε χθες, με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, να «υπενθυμίσει» στο Μαξίμου ότι για τον ίδιο και το κόμμα του, το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Ερωτηθείς αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δε θα γίνουν απολύσεις, απάντησε μονολεκτικά «ναι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι… επί του θέματος δεν σηκώνει συζήτηση. Εξάλλου, η σχετική συζήτηση αναμένεται να ανοίξει όταν η τρόικα, στις αρχές Μαρτίου, επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι στο τραπέζι θα πέσει το αίτημα των «τροϊκανών» για 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα