ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία φέρεται να είναι έτοιμη να προσφύγει στο μηχανισμό δανεισμού της Ευρωζώνης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της ακόμη και μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, όμως η Γερμανία την καλεί να περιμένει.

Ειδικότερα, το Reuters επικαλείται υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, η οποία δήλωσε ότι ενώ μέχρι πρότινος «οι Ισπανοί ήταν κάπως διστακτικοί, τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν δανειακή βοήθεια».

Άλλες τρεις σημαίνουσες πηγές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν την αλλαγή στη στάση της Ισπανίας, αλλά καμία δεν θέλησε να κατονομαστεί

διότι δεν τους επιτρέπεται να σχολιάζουν την υπόθεση.

Ανοικτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πως η Ισπανία λαμβάνει τα ορθά μέτρα για να υπερκεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και πως δεν χρειάζεται δανειακή βοήθεια, υποστηρίζοντας πως οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της Μαδρίτης εν ευθέτω χρόνω.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο η Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να αποφύγει τον πολιτικό σκόπελο, να παρουσιάζει όλο και περισσότερες περιπτώσεις προτάσεων δανειακής βοήθειας για δοκιμαζόμενα οικονομικά κράτη της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Γερμανία προτρέπει την Ισπανία να περιμένει Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε στο Ρόιτερς: «κάθε χώρα αποφασίζει για τον εαυτό της. Η Γερμανία δεν πιέζει προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση».

Μία εκπρόσωπος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δήλωσε με τη σειρά της πως δεν έχει γνώση κάποιου γερμανικού βέτο στην περίπτωση μίας προσφυγής της Μαδρίτης σε δανεισμό.

Ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν επρόκειτο σήμερα να διακοινώσει στη Μαδρίτη μήνυμα πως οι Βρυξέλλες θέλουν αυτή να προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού σύντομα και πως δεν πρόκειται να της επιβάλλουν οδυνηρές προϋποθέσεις πέρα από τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα περικοπών που έχει περιγράψει η ισπανική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα