ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΕΦΕΤ

Σε πάνω από χίλιες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τον ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν παρατυπίες, με τα πρόστιμα που εισπράχθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Κατά 400% αυξήθηκαν τα εισπραχθέντα ποσά.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Παρατυπίες και πρόστιμα εκατομμυρίων κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση πεπραγμένων του φορέα, από 15 χιλιάδες και πλέον επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τον Αύγουστο του 2011 έως

και τον Ιούλιο του 2012 σε τομείς διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από χίλιοι τόνοι ακατάλληλων προς κατανάλωση προϊόντων και επεβλήθησαν πρόστιμα άνω των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που παραβίαζαν την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι περισσότερες παρατυπίες εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο. Συχνότερη παράβαση αναδείχθηκε η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής!

Παρά την κρίση, οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν, καθώς αυξήθηκαν το 2010 κατά 38% έλεγχοι συγκριτικά με το περσινό ταμείο, ενώ επετεύχθη και 26,4% υπερκάλυψη του ετήσιου στόχου.

Σε ό, τι αφορά την είσπραξη των προστίμων, μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 εισπράχθηκαν πρόστιμα το ύψος των οποίων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2011 οι εισπράξεις αντιστοιχούσαν σε 250.000 ευρώ.

Δηλαδή, καταγράφηκε άνοδος 400% στα εισπραχθέντα ποσά, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, η οποία πλέον προβλέπει ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να προκαταβάλλει το 80% του συνολικού προστίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα