ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 25 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε κάτι λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες κρίνεται η εκταμίευση της δόσης, το σύνολο της οποίας ζήτησε χθες από τη Σύνοδο Κορυφής ο Αντ. Σαμαράς. Έκτακτο Eurogroup στις 29 Οκτωβρίου και επαναγορά(;) χρέους.

«Θέλουμε το σύνολο της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων και το ταχύτερο δυνατό». Αυτή είναι, ουσιαστικά, η δήλωση του Αντ. Σαμαρά

κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής – της πρώτης του ως Πρωθυπουργού – στις Βρυξέλλες. Έστω κι αν η προσπάθεια του Πρωθυπουργού, προϋποθέτει… ταχύτατους ρυθμούς.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από πηγές των Βρυξελλών, ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα είναι… ασφυκτικός.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ώστε αμέσως μετά – ήδη ακούγεται ως πιθανή ημερομηνία η 29 Οκτωβρίου – να συγκληθεί, ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup όπου θα εξετασθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας και η πορεία ολοκλήρωσης της έκθεσης της Τρόικας.

Αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να… τρέξει προκειμένου να διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο, να εξειδικεύσει νομoτεχνικά τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και να τα περάσει, κάτι όχι απαραιτήτως εύκολο, από τη Βουλή, παράλληλα με τον Προϋπολογισμό. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η τακτική σύνοδο του Eurogroup, το οποίο και – εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις – αναμένεται να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση τόσο για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της διετούς επιμήκυνσης όσο και για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο εξακολουθεί και διχάζει Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένας από τους τρόπους που εξετάζεται είναι αυτός της επαναγοράς και ακύρωσης ομολόγων που σήμερα έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή έως και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές το πού θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη μαζική αγορά χρεογράφων.

Κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας των «27», ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συναντάται στις 10:30 ώρα Ελλάδος με την Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε την άμεση εκταμίευση της δόσης για την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας ενώ φέρεται να επεσήμανε στους συνομιλητές του την οριακή – πολιτικά και κοινωνικά – κατάσταση της χώρας. Έτσι, αν και επεσήμανε πώς η κυβέρνηση συνασπισμού διατηρεί την ενότητά της υπογράμμισε πώς έχει φτάσει στα όριά της η κοινωνική συνοχή. «Χρειάζεται ένα μήνυμα ενθάρρυνσης της υπευθυνότητας και αποθάρρυνσης των ανεύθυνων συμπεριφορών» ανέφερε σε μια σαφή αιχμή προς την αντιπολίτευση, αξιωματική και μη.

Keywords
Τυχαία Θέματα