«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ… 2016

Με μόλις 73.800 € το ελληνικό κράτος θα μάθει πού θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το «μαχαίρι» για να περιορίσει τις υπέρογκες δαπάνες του. Τόσο θα κοστίσει η μελέτη που εκπονεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), μια μελέτη που είναι ο «οδηγός» των αποφάσεων που θα πάρει κυβέρνηση και τρόικα.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Και ενώ αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι αυτή η μελέτη αφορά την περίοδο που διαρκεί το μνημόνιο, δηλαδή

έως το 2014, από την σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών με το ΚΕΠΕ προκύπτει ότι εκπονείται μελέτη «για την επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης 2013 -2016»!!!

Σε κάθε περίπτωση ο «οδικός χάρτης» των περικοπών θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως «μπούσουλας» για να «σφραγιστούν» τα μέτρα του Ιουνίου ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση θα συστήνει –μεταξύ άλλων- «λουκέτα» σε Δήμους και Δημόσιους Οργανισμούς και νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα.

Υπολογίζεται ότι θα «χαθούν» άμεσα σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ για περίπου 1,7 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, από τις πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα που θα περικοπούν από φέτος κιόλας.

Σε άμεσο κίνδυνο τίθενται τα επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι και οικογένειες με παιδιά. Και αυτά είναι ένα μόνον μέρος από τα σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να «ψαλιδιστούν» συνολικά από τις κρατικές δαπάνες μέχρι και το 2016.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα που βρίσκονται στην χώρα μας, εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές που χορηγούν Ταμεία και Οργανισμοί (πλην συντάξεων). Για αυτό το λόγο αυτό πιέζουν για συρρίκνωσή τους.

Η κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε να περικοπεί 1%-2% του ΑΕΠ από τα προγράμματα κοινωνικών παροχών (δηλαδή 2,2 ως 4,4 δισ.) εν όψει της κατάρτισης του νέου τριετούς μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού 2013-2016 (πέραν δηλαδή και της «επίσημης» διάρκειας του Μνημονίου)! Αποδέχτηκε όμως και ότι, αν κριθεί εφικτό ή αναγκαίο, οι περικοπές θα ξεκινήσουν και από το β΄εξάμηνο του 2012.

Στόχος της μελέτης είναι να επιλεγούν οι πλέον «ανώδυνες» περικοπές, που δεν θα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, τις βασικές λειτουργίες του κράτους ή την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Οι απεσταλμένοι των πιστωτών μας θεωρούν πως οι κοινωνικές παροχές όχι μόνον κατανέμονται άνισα ως σήμερα (π.χ. ανάλογα με το Ταμείο που ανήκει ο δικαιούχος) αλλά έχουν και λάθος στόχευση, καθώς το 60% των οικογενειακών παροχών καταλήγει σήμερα στις τσέπες του 40% του πληθυσμού που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα.
Όσοι εργαζόμενοι δηλώνουν «υψηλό» εισόδημα, θα χάσουν εντελώς τα επιδόματα που λαμβάνουν.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ θα προσδιορίσει τι δυνατότητες εξοικονόμησης υπάρχουν και ποια από τα υπάρχοντα επιδόματα δεν κρίνονται αναγκαία και μπορούν να καταργηθούν. Υπάρχει και η πρόταση της τρόικας για ένα νέο «ενιαίο» επίδομα, που πρέπει να λειτ

Keywords
Τυχαία Θέματα