ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Κάτι τρέχει στα σύνορα Αιγύπτου και Ισραήλ. Για πρώτη φορά μετά το 1967 το Κάιρο αναπτύσσει στη Χερσόνησο του Σινά πυραύλους εδάφους αέρος Σαμ, όπως μετεδόθη από ισραηλινής πλευράς.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Παραλλήλως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή των συνόρων το περιβόητο Iron Dome, το πανίσχυρο και υπερσύγχρονο σύστημα εντοπίσεως και εξουδετερώσεως πυραύλων.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο αιγυπτιακός

στρατός μετέφερε στα σύνορα με το Ισραήλ αντιαεροπορικές πλατφόρμες περίπου στις 16 Αυγούστου. Το γεγονός δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, καθώς όπως ειπώθηκε από ισραηλινής πλευράς η ανάπτυξη των όπλων αυτών έγινε χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Τελ Αβίβ.

Οι πύραυλοι στα σύνορα Αιγύπτου –Ισραήλ τοποθετούνται για πρώτη φορά με τη δικαιολογία των τελευταίων βομβιστικών ενεργειών που είχαν σαν αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Οι Ισραηλινοί αναφέρουν βεβαίως ότι οι Βεδουίνοι και οι Παλαιστίνιοι μαχητές που επιχειρούν από το Σινά δεν διαθέτουν αεροσκάφη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επιτρέψει τη μεταφορά Αιγυπτίων στρατιωτών στη χερσόνησο καθώς επίσης αρμάτων μάχης και επιθετικών ελικοπτέρων, όμως ουδέποτε υπήρξε η όποια συμφωνία για πυραύλους. Αναλυτής του ισραηλινού ραδιοφώνου ανέφερε ότι η Αίγυπτος με την κίνηση αυτή αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα