Σαν σήμερα, σημειώθηκε η τραγωδία στο Χέιζελ

Στις 29 Μαΐου του 1985 στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες, γράφτηκε μια από τις πλέον θλιβερές σελίδες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Εκείνη την ημέρα η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν σε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τελικούς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

Μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της Λίβερπουλ γκρέμισαν τα κάγκελα που τους χώριζε από τους οπαδούς

της Γιουβέντους, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν και άρχισαν να οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο.

Όσοι βρισκόταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε. Ο τραγικός απολογισμός από τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν ήταν 39 νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες. Από τους νεκρούς 32 ήταν Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός.

Το παιχνίδι τελικά έγινε παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία με τη Γιουβέντους να αναδεικνύεται νικήτρια με 1-0.

Οι συνέπειες

Η τραγωδία του Χέιζελ για την οποία υπεύθυνοι ήταν οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας, οδήγησε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ η Λίβερπουλ αποκλείστηκε για 6 χρόνια.

Μικρότερη τιμωρία επιβλήθηκε από την UEFA στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει κάποιους αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Το στάδιο Χέιζελ ανακατασκευάστηκε και μετονομάστηκε σε Στάδιο Βασιλιάς Μπουντουέν. Το 1996, η έγινε σ’ αυτό ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα