Σε αναζήτηση επενδυτών Εθνική – Eurobank

Παράλληλα θα ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία για τον καθορισμό του μείγματος μετοχές – μετατρέψιμα ομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν για την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων. Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, η δεύτερη επαναληπτική συνέλευση, όπου εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί η απαραίτητη απαρτία προκειμένου να μπορέσει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η Εθνική χρειάζεται, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, 9,8 δισ. ευρώ ωστόσο ποσό έως 1,8 δισ. ευρώ ευρώ θα μπορούσε να καλυφθεί με την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων μειώνοντας την

έκδοση μετοχών στα 8 δισ. ευρώ, με στόχο την άντληση 800 εκατ. ευρώ (10% ιδιωτικής συμμετοχής).

Πηγές της τράπεζες υπογραμμίζουν ότι παρά τα στενά χρονικά περιθώρια η διοίκηση θα κινηθεί γρήγορα και δυναμικά προκειμένου να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την προσέλκυση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής ώστε να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία της τράπεζας.

Στο μεταξύ οι φήμες για την ύπαρξη επιστολής της τρόικας προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών: «ουδέποτε ήρθε σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών αρχών (υπουργείο Οικονομικών, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδας) έγγραφο ή οποιασδήποτε μορφής επιστολή που να αναφέρεται σε ενστάσεις ή αντιρρήσεις των εταίρων μας για την εν εξελίξει διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζών Εθνική και Eurobank». Επιπλέον, διευκρινίζεται από το υπουργείο ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως ρήξη ή πρόβλημα στις σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά. Επίσης στελέχη της Εθνικής υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων οι διαδικασίες για τη συγχώνευση της Eurobank με τη Εθνική ανεστάλησαν και η απόφαση θα ληφθεί από το ΤΧΣ.
Σε ότι αφορά την ενδεχόμενη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση κεφαλαίου ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυτονομία στην λήψη αποφάσεων. «Ως κυβέρνηση δεν θα κατευθύνουμε σε καμία περίπτωση κανένα ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε καμία ενέργεια», υπογράμμισε.

Eurobank: Στις 30 Απριλίου η Συνέλευση

Εχθές, συνεδρίασε και το Δ.Σ. της Eurobank για την εκκίνηση της αύξησης κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου. Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε αγώνα δρόμου αναζητώντας τις δυνατότητες για την εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της έχουν προσδιοριστεί σε 5,8 δισ. ευρώ ενώ σχεδιάζει να εκδόσεις μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ. Έτσι τα υπόλοιπα 4,8 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή, οι ιδιώτες θα πρέπει να συμμετέχουν με 480 εκατ. ευρώ.
Αναλυτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων τόσο από πλευράς Εθνικής όσο και Eurobank καθώς πέραν των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων και οι δυο τράπεζες βρίσκονται με αρνητική καθαρή θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα