Σε «ικανοποιητική» δόση ελπίζει η κυβέρνηση

08:51 4/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η Κυριακή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υπογράμμισε αργά χθες το βράδυ πως η Ελλάδα προσδοκά από το Eurogroup να λάβει δόση η οποία θα είναι τέτοια που «ικανοποιεί τις ανάγκες μας».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το νομοσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014 θα κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν το οικονομικό επιτελείο

έχει συγκεντρώσει όλα τα Ε9. Επίσης, ο νέος φόρος θα εισπράττεται από τις εφορίες και όχι από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, στο μνημόνιο θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει το νέο φόρο.

Σε ότι αφορά στην εισφορά 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι έχει περιοριστεί σημαντικά το κενό που προκαλούσε η μη εφαρμογή του μέτρου το 2014, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει εισφορά 0,2% στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ, σημείωσε πως «το μειώσαμε αρκετά για το 2013» αν και παραδέχτηκε ότι παραμένει ένα μικρό κενό ύψους 150 εκατ. ευρώ για φέτος. Υπογράμμισε πως τα ισοδύναμα μέτρα θα είναι με μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Όπως εξήγησε, υπάρχουν 22 διαρθρωτικά μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν, ενώ επανέλαβε ότι για φέτος θα εφαρμοστεί ο θεσμός του claw back σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Τέλος το υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε ότι στόχος παραμένει στο Eurogroup της Δευτέρας «να εγκριθεί η δόση» σημειώνοντας πως «δεν θα υπάρξει τρίμηνο κενό, αλλιώς θα κάναμε μία τρύπα στο νερό».

Keywords
Τυχαία Θέματα