Σενάρια συμβιβασμού στα 500 εκατομμύρια

Το ενδεχόμενο μίας πολιτικής συμφωνίας που θα απέκλειε πλήρως τη λήψη μέτρων για το 2014 φαίνεται να αποδυναμώνεται και η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να εξασφαλίσουν μία συμφωνία με την τρόικα χωρίς να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή ή να προκαλέσουν αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών.

Τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Άγκελα Μέρκελ καλύπτει ένα πέπλο μυστικότητας καθώς καμία πλευρά δεν θέλησε

να δώσει, επισήμως, πληροφορίες για όσα διημείφθησαν. Ωστόσο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων αλλά και οι άτυπες συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες μίας πολιτικής συμφωνίας είναι μικρές.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εκ νέου σενάρια για μέτρα ύψους περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επίπεδο στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Παρά το γεγονός ότι αν αυτό συμβεί θα συνιστά «νίκη» της Αθήνας καθώς οι αρχικές απαιτήσεις των πιστωτών υπερέβαιναν τα 2 – 2,5 δισ ευρώ, η ψήφιση αυτών των μέτρων συνιστά δοκιμασία για την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται ήδη από αύριο να έχει στα χέρια του τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να εξετάσει, σε συνεννόηση με τον Ευ. Βενιζέλο, τί από αυτά περνάει από τη Βουλή ώστε στη συνέχεια να καθοριστεί και το διαπραγματευτικό πεδίο με την τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Σαμαράς – που εκτιμά ότι η συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία θα λειτουργήσει θετικά για το ελληνικό ζήτημα – δεν αποκλείεται να ζητήσει οι διάφορες πτυχές του ελληνικού προβλήματος να εξεταστούν πακέτο και πάντως πριν τις ευρωκλογές του Μαϊου καθώς η δικομματική γνωρίζει πώς μόνον έτσι μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλό στις διπλές, τουλάχιστον, κάλπες που θα στηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα