Σκυταλοδρομία στη Βουλή για την αναζήτηση ευθυνών του Γ. Παπακωνσταντίνου

Τα φώτα της έρευνας του Κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων , στρέφονται μοιραία στον πρώην τσάρο της ελληνικής οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά τα τελευταία ευρήματα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, που έδειξαν διασύνδεση του άλλοτε υπουργού Οικονομικών με πρόσωπα που ήταν εξαφανισμένα από την πρώτη λίστα.

Οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν θα ακολουθήσουν την τροχιά των νομοθετικών αλλαγών που έφερε ο νόμος Καστανίδη στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Καθοριστικό

ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης έχει το γνωμοδοτικό συμβούλιο που αποτελείται από τρεις δικαστές, οι οποίοι ουσιαστικά έρχονται να κάνουν την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στους νομικούς κανόνες, εφόσον βέβαια προκύπτει η τέλεση αξιοποίνων πράξεων .

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα όποια αδικήματα έχουν υποπέσει σε παραγραφή , οπότε σε μία τέτοια περίπτωση ακόμα και αν διαγνωστούν ποινικά αδικήματα οι πολιτικοί παραμένουν στο απυρόβλητο.

Και αν πράγματι τα πιθανά αδικήματα δεν μπορούν ,λόγω παραγραφής, να αποδοθούν σε πολιτικούς τότε το … μπαλάκι επιστρέφει στην τακτική δικαιοσύνη, η οποία – όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη ιστορία- μπορεί να καλύψει το… χαμένο έδαφος υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν εντοπιστεί αδικήματα διαρκή και άρα το αξιόποινο δεν έχει εξαλειφθεί.

Την ίδια τροχιά ακολούθησε η δικαιοσύνη στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου όπου η μεν διαγνωσθείσα δωροδοκία είναι μεν παραγεγραμμένη, το δε ξέπλυμα μαύρου χρήματος -κατά τον Αρειο Πάγο – παραμένει ολοζώντανο κρατώντας στη φυλακή τον πρώην Υπουργό Εθνικής Αμυνας και άλλους συγκατηγορουμένους του.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μη πολιτικών προσώπων σχετικά με τις ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη και Γ.Διώτη , αυτό το κρατούν ανοιχτό οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι δεν αποκλείεται αν το κρίνουν αναγκαίο να τους καλέσουν να δώσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις υπό το φως των νέων δεδομένων που έκρυβε η νέα λίστα Λαγκάρντ που πρόσφατα έφτασε στη χώρα μας από τη Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα