Στα άκρα η σύγκρουση ΕΟΠΥΥ – υπουργείου Υγείας

09:53 7/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τον ορισμό του Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου στον ΕΟΠΥΥ, στη θέση του Γεράσιμου Βουδούρη, και ήδη τα σύννεφα στις σχέσεις της ηγεσίας του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας με την ηγεσία του Υπουργείου έχουν σωρευθεί.

Η, ούτως ή άλλως, προβληματική σχέση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς) τόσο μεταξύ

τους όσο και με τους οργανισμούς υπό την εποπτεία τους μοιάζει να φθάνει τα όρια της ρήξης εις ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ. Οι λόγοι δεν είναι μόνον οικονομικοί αλλά και βαθύτατα πολιτικοί, αφορούν δηλαδή το ποιός χαράσσει την πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε, δημοσίως, τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών σε διαγνωστικές εξετάσεις, πιθανότατα ακόμα και με εισαγωγή «πλαφόν» στον αριθμό εξετάσεων (όπως ίσχυε στο ΙΚΑ) ή επιβολή rebate στα διαγνωστικά κέντρα.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών αποκαλύπτονταν στην πλήρη έκτασή της. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να συστήσει κοινωνικά φαρμακεία στα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται πολίτες που βρίσκονται εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Αμέσως μετά, πηγές του υπουργείου Υγείας ενημέρωναν τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ να… αγνοήσουν την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι τέτοιος σχεδιασμός δεν υφίσταται. «Κοινωνικά φαρμακεία μπορούν να λειτουργήσουν οι ιατρικοί σύλλογοι, η εκκλησία, οι δήμοι, δεν είναι δυνατόν να συστήνονται από τον βασικό πάροχο υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα» ήταν ένα από τα σχόλια που ακούστηκαν για την πρωτοβουλία Παπαγεωργόπουλου. Ωστόσο, πηγές του Υγείας δεν έμειναν μόνον στη διάψευση των προθέσεων του ΕΟΠΥΥ αλλά, ουσιαστικά, περιέγραφαν ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι ενήμερο είναι και το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπέρ Παπαγεωργόπουλου σπεύδουν άλλα γαλάζια στελέχη και η διελκυστίνδα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα