ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΣΠΡΕΝΤ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα περισσότερο από 10 μονάδες βάσης στο 6,51%, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημείωσε και η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων που διαμορφώθηκε στο 6,15%. Tα σπρεντ των ισπανικών ομολόγων έφθασαν σήμερα σε νέο ύψος ρεκόρ.

Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων αυξάνονται περαιτέρω σήμερα, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν επενδύσεις που θεωρούν υψηλού κινδύνου, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και την αναμενόμενη προκήρυξη νέων εκλογών στην

Ελλάδα. Οι επενδυτές φοβούνται ότι είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. «Η νέα αξιολόγηση της πιθανότητας να φύγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ οδήγησε σε μία μεγάλη διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, δείχνοντας ότι τα μακροχρόνια κεφάλαια εγκαταλείπουν την περιφέρεια της Ευρώπης», αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Οι επενδυτές στρέφονται στα θεωρούμενα ασφαλή «καταφύγια» (όπως τα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα, το δολάριο και το γεν) που μέχρι στιγμής καταγράφουν κέρδη. Να πούμε ότι η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων κινείται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,45%.

Η φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας πιέζει και την ισοτιμία του ευρώ, η οποία υποχώρησε σήμερα για λίγο κάτω από το επίπεδο των 1,27 δολαρίων – χαμηλό 4μήνου – για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 1,2732 δολάρια. Σημαντικές απώλειες της τάξης του 0,8% καταγράφει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού της Φιλανδίας Γίρκι Κατάινεν σε ραδιοφωνικό σταθμό

«Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, δεν θα προκαλούσε πιθανόν τόσο σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση όπως αν αυτό συνέβαινε πριν από δύο χρόνια. Αλλά, από την άλλη πλευρά, θα είχαμε άλλα προβλήματα. Τι επιπτώσεις θα υπήρχαν στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, στις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα άρχιζε η αγορά να στοιχηματίζει ότι θα φύγουν και άλλες χώρες από το ευρώ; Φυσικά, θα υπήρχε επίπτωση στη σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Διαβάστε επίσης: Ο ΡΑΧΟΪ ΖΗΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα