ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ

«Με τα πακέτα λιτότητας, η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει» λέει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» ο  νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας «φαντασιακό μόρφωμα της Ευρώπης, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε στην Ασία τη δεκαετία του 1990, ούτε αργότερα στην Αργεντινή, ούτε και σήμερα στην Ευρώπη.

Τόνισε δε ότι «με τα πακέτα λιτότητας, η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει, η Ισπανία βυθίζεται σε ύφεση,

έχοντας ποσοστό ανεργίας 25% και το ίδιο ισχύει επίσης για την Ελλάδα, ενώ η ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να επανακτήσει την αξιοπιστία της και δεν θα το καταφέρει, εάν δεν υπάρξει αλλάξει στρατηγική».

Χαρακτήρισε δεν ως μόνη διέξοδο την «περισσότερη Ευρώπη» με μια από κοινού ανάληψη των χρεών και, καθώς το χρέος της ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χώρες- μέλη της θα μπορούσαν να λαμβάνουν από κοινού δάνεια στις αγορές, με ευνοϊκότερους όρους.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς ασκεί κριτική στη μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον  χρηματοπιστωτικό τομέα και καταγγέλλει πως δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στα συστήματα «μπόνους» που παρασύρουν τα διευθυντικά στελέχη σε ανάληψη υψηλών κινδύνων, ενώ η αγορά με τα περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως τα ασφάλιστρα κινδύνου, εξακολουθεί να είναι αδιαφανής.

Αναφερόμενος τέλος στην περίπτωση της διαγραφής του ελληνικού χρέους, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμενε στη μη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, διότι αυτό θα κόστιζε δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες που είχαν προβεί στην αγορά τέτοιων ασφαλίστρων. Κατά την άποψή του, αυτός ο φόβος της ΕΚΤ υπήρξε υπερβολικός, όμως το εντυπωσιακό είναι, ότι ακόμη και τώρα κανένας δεν γνωρίζει πόσες τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα