Στην πώληση του 40% της Finansbank προχωρά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας

Η διοίκηση της ΕΤΕ δεν επιθυμεί την πώληση της Finasbank, δεδομένου ότι σήμερα αποτελεί την ισχυρότερη πηγή κερδοφορίας του ομίλου.

Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου επανασχεδιάζει τη στρατηγική με στόχο την ισχυροποίηση της τράπεζας στην νέα οικονομική και τραπεζική πραγματικότητα. Σε ότι αφορά την Νοτιοανατολική Ευρώπη η Εθνική, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία της, θα επιδιώξει να ενισχύσει

περαιτέρω τις θέσεις της στο πλαίσιο της γενικότερης επανατοποθέτησης των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στην εγχώρια αγορά η Εθνική θα προχωρήσει στην ενεργητική αξιοποίηση της περιουσίας της με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες κινήσεις (εξαγορά υβριδικών, μετοχών κ.α.) ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων έχει ενισχυθεί στο 9,6% ενώ στόχος της διοίκησης είναι σύντομα να ξεπεράσει το 10%. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της πώλησης μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, αλλά και της αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο όμιλος.

Στελέχη της Εθνικής υπογραμμίζουν την μεγάλη ικανοποίησή τους για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης την οποία χαρακτηρίζουν ως ιστορική. Σημειώνουν ότι η διατήρηση της ανεξαρτησίας και του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις αλλά ευρύτερα την εγχώρια οικονομία. Επιπλέον, μετά την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου, η Εθνική έχει διευρύνει αποφασιστικά την μετοχική της βάση, με τη συμμετοχή ισχυρών μετόχων, περιορίζοντας δραστικά την συμμετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της διοίκησης για την αναδιάρθρωση του ομίλου θα επαναφέρουν τον όμιλο σε ανοδική τροχιά δημιουργώντας αξία για τους μετόχους που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα