Το καλοκαίρι ενός καταζητούμενου

Ένα καλοκαίρι (Mud)

Δραματική, του Τζεφ Νίκολς. Διάρκεια: 130’. Με τους: Μάθιου Μακόναχεϊ, Ρις Γούιδερσπουν, Τάι Σέρινταν

‘Ενας 14χρονος ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Άρκανσο με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν και ανακαλύπτουν

ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς, καθώς βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν ένα καταζητούμενο που επειδή χρειάζεται βοήθεια υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια φιλία μεταξύ τους.

Ο Τζεφ Νίκολς είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης και το αποδεικνύει με τη τρίτη μόλις ταινία του, επιβεβαιώνοντας μια ευφυή ιδιαιτερότητα στη κινηματογραφική έκφραση. Θυμίζοντας πού και πού το «Στάσου πλάι μου», ή το μυθιστόρημα Χακλεμπέρι Φιν η ταινία διατρέχεται από τη νοσταλγία, την ανεμελιά και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και μέσα από την υπόσχεση της περιπέτειας αναδεικνύει σημαντικές αλήθειες για την αγάπη και την εμπιστοσύνη. Ζεστή χιουμοριστική, και έξυπνη η ιστορία μετατοπίζει διαρκώς τις προσδοκίες του θεατή καθώς δεν παγιδεύεται ποτέ στην πεπατημένη.

Red 2

Περιπέτεια,του Ντιν Πάρισοτ. Διάρκεια: 116’. Με τους: Μπρους Γουίλις, Τζον Μάλκοβιτς, Μέρι Λουίζ Πάρκερ, Έλεν Μίρεν, Άντονι Χόπκινς

Αυτή η εντελώς διαφορετική συνέχεια της επιτυχημένης κωμωδίας δράσης, η κάμερα ακολουθεί τον συνταξιούχο μυστικό πράκτορα της CIA, Φράνκ Μόουζες που δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πόσο λατρεύει την ήρεμη συμβίωση με την αγαπημένη του Σάρα Ρος. Ωστόσο αυτή ανησυχεί για το μέλλον του δεσμού τους, αφού από τη μέρα που ο σύζυγός της σταμάτησε να σκοτώνει κακούς, η σχέση τους έχει πάρει την κατιούσα! Έτσι, προκειμένου να αναθερμάνει τη φθαρμένη τους σχέση, αποφασίζει να επαναφέρει στην καθημερινότητά τους την περιπέτεια, σε μια προσπάθεια εντοπισμού μιας χαμένης, ισχυρά καταστροφικής, ψυχροπολεμικής, πυρηνικής συσκευής, επανενώνοντας την απίθανη ομάδα των συνταξιούχων πρακτόρων.

Ανάλαφρο, ανάξιο ιδιαίτερου λόγου, υποχρεωτικού σίκουελ με τους γερόλυκους κατάσκοπους, να αντιμετωπίζουν ενισχυμένα προβλήματα, αλλά όχι αντίστοιχη ισχυρή προστασία από το σενάριο.

Χτυποκάρδια στο γραφείο (Populaire)

Κομεντί,του Ρεζί Ρουανσάρ. Διάρκεια: 111’. Με τους: Ρομάν Ντιρί, Ντεμπορά Φρανσουά

Άνοιξη του 1958. Ένα κορίτσι είκοσι ενός ετών ζει σ’ ένα χωρίο με τον γκρινιάρη χήρο πατέρα της και είναι αρραβωνιασμένη με τον γιο ενός μηχανικού. Η μόνη της προοπτική δείχνει να είναι η ήσυχη, ανιαρή ζωή της νοικοκυράς. Όμως η νεαρή έχει διαφορετικές προσδοκίες. Καταφθάνει στη Lisieux της Νορμανδίας, όπου περνάει από συνέντευξη για μια θέση γραμματέως και τα πάει μάλλον άσχημα. Παρόλα αυτά η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία δακτυλογραφεί δίνει στον χαρισματικό υποψήφιο αφεντικό της, την ιδέα να την προπονήσει για μεγάλους διαγωνισμούς δακτυλογράφησης. Έτσι η νεαρή θα φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη για να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο γρήγορης δακτυλογράφου στον κόσμο. Αλλά η αγάπη για τους διαγωνισμούς αρχίζει να βάζει εμπόδια στην ίδια την αγάπη…

Γλυκανάλατη, αλλά παραδόξως δροσερή κομεντί που αναβιώνει τη δεκαετία του ’50, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην κινηματογράφηση. Η ταινία είναι γεμάτη με αναφορές στην χρυσή εποχή της ψυχαγωγίας των Χολιγουντιανών μιούζικαλ με το Γαλλικό ζευγάρι να ανβιώνει το είδος των ρόλων στους οποίους διέπρεψαν ο Ροκ Χάντσον και η Ντόρις Ντέι πριν μισό αιώνα πριν. Κομψή σκηνοθεσία, πνευματώδες σενάριο και δύο καταπληκτικοί ηθοποιοί, Με μια κουβέντα, τρε σικ. Έξυπνος και ο ελληνικός τίτλος που είναι ισαν να προέρχεται από ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Τούρμπο (Turbo)

Κινούμενα σχέδια, του Ντέιβιντ Σόρεν. Διάρκεια: 96’. Με τις φωνές των: Γιώργου Σκούφη, Αντίνοου Αλμπάνη

Από τους δημιουργούς των ταινιών «Μαδαγασκάρη», «Kung Fu Panda» και «Οι Κρούντς» έρχεται μια τρισδιάστατη κωμωδία υψηλών ταχυτήτων με πρωταγωνιστή τον Τούρμπο, που ονειρεύεται να γίνει μια μέρα το γρηγορότερο σαλιγκάρι του κόσμου ως ραλίστας που συμμετέχει στον αγώνα Indianapolis 500.

Μια πράσινη ιστορία (A Green Story)

Δραματική,του Νικ Αγιασβίλι. 90’. Με τους: Εντ Ο’Ρος, Σάνον Ελίζαμπεθ, Μπίλι Ζέιν, Αναμπέλα Σιόρα, Μάλκολμ ΜακΝτάουελ

Ο Ευτύχιος Βλαχάκης έφυγε από την Ελλάδα πριν από πενήντα χρόνια με ελάχιστα χρήματα και έφτασε στην Αμερική με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Εκεί κατάφερε όχι μόνο να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο, αλλά και να δημιουργήσει την πανίσχυρη και διακεκριμένη Earth Friendly Products, έναν κολοσσό που παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά. Η ιστορία επικεντρώνεται στο σήμερα και παρακολουθεί τον γνωστό πια ως Βαν Βλαχάκη , που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ του απομένουν μερικοί μήνες ζωής. Ο πρωταγωνιστής θυμάται τα πρώτα του βήματα, όταν ήταν ακόμα ένας φτωχός μετανάστης τη δεκαετία του ’50 και αποφασίζει να κλείσει μια οικονομική συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Η πραγματική ιστορία του Έλληνα Βαν Βλαχάκη, ίσως να ήταν προτιμότερη σαν ντοκιμαντέρ παρά μυθοπλασία για να σκιαγραφήσει με αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και τρυφερότητα το ευγενικό πορτρέτο ενός άξιου πρωτοπόρου στο χώρο της οικολογίας.

Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια

Ντοκιμαντέρ, του Αστέρη Κούτουλα. Διάρκεια: 82’. Με τους: Μαρία Κουσουνή, Μπέλα Έλμαν, Ντανίλο Ζέκα

Πρόκειται για μια ταινία που ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό Μύθο με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορευτική ερμηνεία της Μαρίας Κουσούνη, τη χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα και την ερμηνεία της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα