Στο Μαξίμου με το βλέμμα στην Κύπρο

Ουδείς στην ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πώς ένα «κυπριακό μνημόνιο» θα ήταν εύκολη υπόθεση. Άλλωστε είναι σαφές ότι Αθήνα και Λευκωσία συνδέονται οικονομικά αλλά και πολιτικά. Ωστόσο, η απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ προκάλεσε σοκ και αγωνία στην ελληνική κυβέρνηση που θα περιμένει σήμερα να δει τη στάση που θα κρατήσουν οι έλληνες καταθέτες.

Σε αυτό το κλίμα, η σύγκληση μίας ακόμη σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην

κυβέρνηση αποκτά έντονα κυπριακό χρώμα, ωστόσο είναι σαφές ότι οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν πολλά περισσότερα στην ατζέντα τους. Κάποια εξαιρετικά δύσκολα στο χειρισμό τους:

- Κινητικότητα στο Δημόσιο και δόση 2,8 δισ ευρώ

Η χθεσινοβραδυνή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη μπορεί να μην είχε «ειδήσεις», ωστόσο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, έχοντας ως δεδομένη την αναφορά του μνημονίου ότι οι όποιες απολύσεις θα γίνουν μετά τον ένα χρόνο διαθεσιμότητας δηλαδή το 2014, θα επιχειρήσει να πείσει τους πιστωτές για την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης και κινητικότητας στο Δημόσιο αλλά και την ταχεία… απομάκρυνση «επιόρκων». Η αρχή θα γίνει με τους έχοντες καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά, για την απόλυση των οποίων δεν απαιτείται παρά μόνον απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου.

- ΕΕΤΗΔΕ και φορολόγηση ακινήτων

Η εμμονή της τρόικας στη διατήρηση του επιτυχημένου, σε εισπρακτικούς όρους, χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ είναι δεδομένη, όπως άλλωστε και η βούληση του Γ. Στουρνάρα το τέλος ακινήτων να παραταθεί και για το τρέχον έτος και να αντικατασταθεί από τις αρχές του 2014 όταν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να απαντήσει στις, εύλογες πάντως, ενστάσεις της τρόικας για τον τρόπο λειτουργίας του νέου ενιαίου φόρου. Ο κ. Σαμαράς άφησε τον υπουργό του να… αναλάβει την ευθύνη της εισήγησης, ωστόσο στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες έδειξε σαφώς ότι δεν επιθυμεί μία εμπλοκή με την τρόικα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν (σ.σ. όπως και ο κ. Σαμαράς άλλωστε) δεσμευθεί για την αντικατάσταση του χαρατσιού. Θα αποδεχθούν την παράτασή του για ένα έτος, έστω και μειωμένους συντελεστές;

- Ρυθμίσεις οφειλών

Η προσφορά καλύτερων όρων αποπληρωμής για τις οφειλές σε Δημόσια και Ταμεία αλλά και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες αποτέλεσε πολιτικό χαρτί της κυβέρνησης. Τόσο για την αύξηση των κρατικών εσόδων όσο και για την εφαρμογή ενός «κοινωνικού» προσώπου. Οι τρεις αρχηγοί θα πρέπει να καταλήξουν μεταξύ των σεναρίων που μοιάζουν να προκρίνονται, τα οποία πάντως μοιάζουν λιγότερο γενναιόδωρα απ’ αυτά που η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε.

- Ανασχηματισμός

Δεν είναι στις άμεσες προθέσεις μου, απάντησε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε, η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και οποιαδήποτε κίνηση πριν την υπογραφή της συμφωνίας θα συνιστούσε μείζονα έκπληξη. Την ίδια στάση έναντι του ανασχηματισμού έχει και ο κ. Κουβέλης, παρά το γεγονός ότι όπως και ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει σοβαρές δυσχέρειες στο κυβερνητικό σχήμα. Στον αντίποδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται επισπεύδων των αλλαγών, έχοντας ήδη δύο φορές δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ του ανασχηματισμού. Ο χρόνος και τα πρόσωπα των αλλαγών θα τεθούν στο τραπέζι των τριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα