Στο ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων το Χρηματιστήριο

Οι πολιτικές εξελίξεις και η διατήρηση της συνοχής της κυβέρνησης θα καθορίσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Θα σταθεί όρθια η κυβέρνηση; Θα διατηρηθεί η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος; Θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και τα διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις. ευρώ; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι αυτά που θα καθορίσουν

και την πορεία της Χρηματιστηριακής Αγοράς  μετά το σοκ της προηγούμενης εβδομάδας. Το πρώτο σοκ ήρθε για την αγορά την περασμένη Δευτέρα καθώς η απόρριψη από το Υπουργείο Οικονομικών του σχεδίου για την ανταλλαγή ομολόγων των τραπεζών (κίνηση που θα μείωνε σημαντικά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών) προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών. Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς είναι ότι κατά τις τελευταίες έξι οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω το 30% της αξίας τους.

Το τελειωτικό σοκ, ωστόσο, που ανέτρεψε πλήρως την ανοδική πορεία των προηγούμενων εβδομάδων, ήρθε την περασμένη Τετάρτη καθώς η οριακή ψήφιση του νομοσχεδίου ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις απελευθέρωσε το φάντασμα της πολιτικής αστάθειας οδηγώντας την αγορά σε ελεύθερη πτώση. Οι αμφιβολίες για την κυβερνητική συνοχή έδωσαν την αφορμή για νέο ξεπούλημα χθες και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των «ισχυρών» ο FTSE – 20 καταγράφει απώλειες 17% στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις.

Ωστόσο το μεγάλο βαρίδι για την αγορά, ήταν και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι τράπεζες, με το δείκτη των τραπεζών να σημειώνει ελεύθερη πτώση και να κλείνει με απώλειες 12,15%. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη φτάνουν το 31,7%.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις έπληξαν την ψυχολογία που σε συνδυασμό με τα μεγάλη βραχυπρόθεσμα κέρδη προκάλεσαν ένα μαζικό ξεπούλημα. Ωστόσο χαρακτηρίζουν την πτώση ως υπεραντίδραση επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψηφίσει τα μέτρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 160 βουλευτές και υπάρχει περιθώριο για απώλειες βουλευτών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα μέτρα θα περάσουν υπογραμμίζοντας ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνεται φαίνεται ότι τελικά δεν αμφισβητείται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν βουτιά άνω του 30%, θεωρούν ότι η αντίδραση είναι υπερβολική και πως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης που να δικαιολογούν μια τέτοιας έκτασης απαισιοδοξία. Όπως τονίζουν αναλυτές αν η κυβέρνηση επιβιώσει και περάσει τα επώδυνα μέτρα τότε η αγορά θα πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ και θα επιχειρήσει και πάλι να ξεπεράσει τα επίπεδα των 900 μονάδων. Αντίθετα όμως μια πτώση της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά στα …τάρταρα του περασμένου Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα