Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην καθημερινότητα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει, δίνοντας έμφαση στη δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη, να αποδείξει ότι η κρίση δεν πέρασε. Παράλληλα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί, όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, μία «έμπρακτη απάντηση» στις χθεσινές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και στο κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που βλέπει σταθεροποίηση», επισήμανε χθες το γραφείο

Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτικό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά.

«Βλέπουν» κάλπες

Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση παραδέχονται μεν ότι οι «τροϊκανοί» στήριξαν την κυβέρνηση, μη ζητώντας νέα σκληρά μέτρα τώρα, ωστόσο θεωρούν ότι «η κλεψύδρα αδειάζει» ως τον Ιούνιο. Τότε, στη μεγάλη επιθεώρηση της τρόικας, τοποθετούν το σημείο πολιτικής καμπής για τη χώρα: Μάλιστα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» και εκλογές, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, τον Ιούνιο, να προωθήσει μέτρα λιτότητας που θα ισοδυναμούν με Μνημόνιο 4, κάτι που θα οδηγήσει –σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις- στην κατάρρευσή της. Τα συγκεκριμένα στελέχη, αλλά και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, επικαλούνται ακόμη και τους χθεσινούς πανηγυρικούς τόνους των δηλώσεων Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι αυτές είχαν «προεκλογικό άρωμα».

Υπέρβαση εσωτερικών προβλημάτων

Συν τοις άλλοις, η απόφαση της Κουμουνδούρου να δώσει έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη δεν είναι άσχετη με την έντονη εσωτερική συζήτηση σχετικά με το θέμα του ευρώ και την Ευρωζώνη. Στο δρόμο προς το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι αντιθέσεις και τα ανοιχτά ζητήματα έχουν τεθεί στο τραπέζι, ενώ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο σαββατοκύριακο έδειξε ότι όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ κατά την πενθήμερη διαδικασία του Συνεδρίου. Κατά συνέπεια, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αισιοδοξεί πως, εφαρμόζοντας σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ εφεξής, θα καταφέρει αφενός να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας μακριά από τα εσωκομματικά μέτωπα της Κουμουνδούρου και, αφετέρου, ότι θα «μπετονάρει» το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, δημιουργώντας «αέρα νίκης».

Keywords
Τυχαία Θέματα