ΣΥΝέδριο αυτοδιάλυσης

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Είναι γνωστό πως εδώ και πολύ καιρό, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το ρόλο και το μέλλον των συνιστωσών στον νέο, ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, που θα προκύψει από το ιδρυτικό συνέδριο του Ιουνίου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, επιθυμεί να αυτοδιαλυθούν όλες οι συνιστώσες, προκειμένου

το νέο κόμμα να είναι πραγματικά ενιαίο και να μην μετατραπούν απλώς οι συνιστώσες σε τάσεις. Να μη συνεχιστεί, μ’ άλλα λόγια, η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα», όπως εν πολλοίς συμβαίνει σήμερα.

Ωστόσο, αρκετές συνιστώσες διαφωνούν με το ενδεχόμενο διάλυσης. Εκτός της ΔΕΑ και της ΚΕΔΑ, που βρίσκονται κοντά στην εσωκομματική αντιπολίτευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αρνητικοί στο σενάριο αυτοδιάλυσής τους είναι και παραδοσιακοί εσωτερικοί σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα, όπως η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, αλλά και οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μανόλη Γλέζου. Μάλιστα, αρκετά στελέχη συνιστωσών επισημαίνουν ότι «αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ μας πήγε στο 27%, δεν έχουμε κανέναν λόγο να αλλάξουμε το όχημά μας», προαναγγέλλοντας ότι θα τηρήσουν σκληρή στάση επί του θέματος.

Διαρκές ΣΥΝέδριο

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να πιέσει πολιτικά όλες τις συνιστώσες να αυτοδιαλυθούν, δίνοντας ο ίδιος –ως πρόεδρος του ΣΥΝ- το… καλό παράδειγμα. Τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα προ εξήγγειλε χθες, με συνέντευξή του σε ιστοσελίδα (real.gr) ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας, που είναι παράλληλα και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ανακοίνωσε ότι πριν το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκληθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ για να αποφασίσει την αυτοδιάλυση του κόμματος. «Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις όχι όμως κάθετες δομήσεις που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Ο ΣΥΝ θα παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί η νέα κατάσταση. Πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ που θα αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι το κόμμα μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι για τα οικονομικά»

Παράλληλα, ο Δημήτρης Βίτσας παρενέβη και στην παραφιλολογία, η οποία συνδέει την άρνηση συνιστωσών να αυτοδιαλυθούν με την επιθυμία τους να διατηρήσουν αυτοτελή τη διαχείριση των οικονομικών τους. Μάλιστα ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφές μήνυμα σε όλες τις συνιστώσες, επισημαίνοντας ότι «οι συνιστώσες δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τα οικονομικά». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ενιαίος φορέας, όλοι οι οικονομικοί πόροι του ανήκουν και τους διαθέτει για τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Τελεία. Η οικονομική μας δραστηριότητα ελέγχεται κατ’ έτος από ορκωτούς λογιστές και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι διάφανη, «τσιγγούνικη» και πολιτικά αποτελεσματική», κατέληξε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου και λήψη απόφασης για την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ θα συζητηθεί το επόμενο σαββατοκύριακο (18-19 Μαΐου), στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από όλες τις συνιστώσες να κάνουν «φυγή προς τα εμπρός». Παράλληλα, ήδη από χθες, όλες οι τάσεις του ΣΥΝ βρίσκονται σε… οργασμό συνεδριακών διαδικασιών, ώστε να συγκροτήσουν τις απόψεις τους, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα