Τα «μέτωπα», η «καυτή πατάτα» και το «στοίχημα» του Σεπτεμβρίου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η Κυβέρνηση: Σε «καυτή πατάτα» εξελίσσεται το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και φυσικά στην πρώτη γραμμή είναι πάντα και το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και ζητήματα όπως η πορεία των εσόδων με βασικό στόχο να αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων, κάτι που από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί.

Όμως το Διεθνές Νομισματικό ταμείο είχε ξεκαθαρίσει πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων τότε θα χρειαστεί να ληφθούν επώδυνα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων: Βέβαια, αν και το ΔΝΤ είχε στο μυαλό του την πάταξη της φοροδιαφυγής, η Αθήνα ελπίζει πως αφενός η αυξημένη τουριστική κίνηση θα έχει φέρει καλύτερες εισπράξεις και αφετέρου η επιδρομή των «ράμπο» του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές θα έχει συνετίσει τους περισσότερους επαγγελματίες αναγκάζοντάς τους να «κόψουν» αποδείξεις και να αποδώσουν το ΦΠΑ που τους αναλογεί.

Το «παιχνίδι» όμως έτσι και αλλιώς θα «παιχτεί» και θα κριθεί στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων που καλούνται μέχρι το τέλος της χρονιάς να καταβάλλουν φόρους 8,25 δισ. ευρώ, κάτι που εάν συνυπολογίσει κανείς ότι τα νοικοκυριά έχουν «στεγνώσει», στοιχείο που αποτυπώνεται και στην «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων, ο στόχος είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί… Εκτός εάν το οικονομικό επιτελείο πετύχει να …εισπράξει από τους φοροδιαφεύγοντες.

Όπως και να έχει τα όργανα του …φθινοπώρου άρχισαν νωρίς: Καλοκαιρινή «φουρτούνα» προκάλεσε στην δικομματική κυβέρνηση το «παραθυράκι» που άνοιξε αρκετά νωρίς από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και πλέον με κάθε επίσημο τρόπο και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεν είναι λίγοι και οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση που δηλώνουν αντίθετοι με μια τέτοια προοπτική, δείχνοντας ότι το θέμα θα εξελιχθεί σε «αγκάθι».

Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης υποχρεώθηκαν σε μερική αναδίπλωση για τους πλειστηριασμούς και εξετάζουν νέο σχέδιο με πιο ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες.

«Ανοιχτό» είναι και το θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που όμως προϋποθέτει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Αθήνα.

Ημερομηνίες «κλειδιά» για το πώς θα κλείσουν ή θα εξελιχθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα θεωρούνται η 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές, αλλά και η 29 Σεπτεμβρίου όταν και οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα