ΤΑ «ΑΛΟΓΑ» ΤΟΥ Γ. ΠΑΡΜΑΚΕΛΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη η νέα έκθεση του διακεκριμένου γλύπτη και Ακαδημαϊκού, Γιάννη Παρμακέλη, στην οποία παρουσιάζεται η πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη με τίτλο «Άλογα και Αναβάτες 2000-2012».

Η πρόσφατη δουλειά του Γιάννη Παρμακέλη περιλαμβάνει 60 περίπου γλυπτά, επιτοίχια και σχέδια, από το 2000 έως το 2012, με έμφαση στη γεωμετρική τους απόδοση, χωρίς λεπτομερή και σχηματοποιημένη απόδοση των ανατομικών λεπτομερειών, με εξάρσεις και κοιλότητες, οι οποίες φαίνονται ρευστές-ευκίνητες

και τονίζουν το περίγραμμά τους, δηλαδή στο «σχήμα του είδους».

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς: «Ο Παρμακέλης στην τωρινή του δουλειά εγκαταλείπει την πλαστική των χάλκινων γλυπτών που τόσο καλά γνωρίζει αφού από τα φοιτητικά του χρόνια είχε εντρυφήσει στη σπουδή των αριστουργημάτων της χαλκοπλαστικής των κλασικών χρόνων…. Ο Παρμακέλης σήμερα συνεχίζει, μ’ ένα διαφορετικό πλαστικό λεξιλόγιο που έχει κατακτήσει περίπου από το 1985, να διερευνά την άλλη όψη του πραγματικού. Πρόκειται, όπως ο ίδιος επιγραμματικά τονίζει, για μία έκφραση που συνδυάζει γλυπτική και χρώμα… Δουλεύει ασταμάτητα με ετερόκλητα υλικά: μέταλλο, ξύλο, αλουμίνιο, ορείχαλκο και μάρμαρο οικειοποιούμενος βασικά ελληνικά χρώματα, όπως το χονδροκόκκινο, το μπλε, το άσπρο και τους ενδιάμεσους τόνους… Τα ”Άλογά” του κουβαλούν την τεχνογνωσία του σήμερα και είναι ενταγμένα στους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης….».

Ο Γιάννης Παρμακέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1932. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με Α’ κρατική υποτροφία και με καθηγητές τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη και τον γλύπτη Γιάννη Παππά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με δύο βραβεία και πέντε επαίνους στη Γλυπτική και στο Σχέδιο.

Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη Ρόδου, στο Ίδρυμα Πιερίδη, στη συλλογή της Baukunste Galerie στην Κολωνία Γερμανίας, στη συλλογή της Galleria Pagani στο Μιλάνο και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Επίσης, έχει βραβευθεί με είκοσι πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το νόμισμα του ευρώ. O Παρμακέλης, αναγορεύθηκε Ακαδημαϊκός τον Νοέμβριο του 2011 από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα γλυπτικής που κατείχε ο δάσκαλός του στην Α.Σ.Κ.Τ., Γιάννης Παππάς.

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 20:00 από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

INFO: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611206, 106 71, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου – 4 Νοεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα