ΤΕΛΟΣ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

10:02 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Οι αντάρτες του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας δεν συμμορφώνονται πλέον με την αποκαλούμενη «εκεχειρία», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός τους.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο Σαμί Αλ Κούρντι εκπρόσωπος του FSA δήλωσε στο πρακτορείο Ρώυτερς ότι οι μαχητές της οργάνωσης άρχισαν να επιτίθενται σε στρατιώτες για να «σώσουν τον συριακό λαό». Τουλάχιστον ογδόντα στρατιώτες σκοτώθηκαν το σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται ανεξαρτήτως.

Η ανακοίνωση του FSA καθώς

και η ομιλία του πρόεδρου Άσαντ στην Εθνοσυνέλευση οδηγούν και όποιον αισιόδοξο στη σκέψη ότι η εκεχειρία των έξι σημείων που αποφάσισαν από κοινού με τη μεσολάβηση του Κόφι Αναν παραμένει κενό γράμμα. Κανείς δεν τη σεβάσθηκε κανείς δεν πρόκειται να τη σεβασθεί έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα.

Τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας από πλευράς του καθεστώτος κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση όσο ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία.

Τα Ηνωμένα Εθνη πάντως, μέσω του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν επιμένουν ότι ο μόνος τρόπος να βρεθεί λύση στο πρόβλημα είναι δια μέσου του σχεδίου Ανάν. Άλλωστε Ρωσία και Κίνα που στηρίζουν μέχρι σήμερα το καθεστώς δεν δέχονται καμμία συζήτηση. Ο Ασαντ θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης.

Την Δευτέρα 31 άτομα έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από κυβερνητικές σφαίρες, όπως ανακοινώνουν μέσα της αντιπολίτευσης. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Τουρκία ανακοινώθηκε ο σχηματισμός μιας νέας μάχιμης ομάδας της αντιπολίτευσης με το όνομα Μέτωπο Σύρων Μαχητών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η νέα οργάνωση έχει στο ενεργητικό της 12.000 άνδρες και σχηματίσθηκε για να καλύψει το κενό από τη «μη βοήθεια» από την αραβική αλλά και τη διεθνή κοινότητα προς το λαό της Συρίας.

Ο Κόφι Ανάν προτίθεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες επί του ζητήματος με την κυβέρνηση. Δημοσκοπήσεις πάντως που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη ούτε διανοείται ότι Αμερικανοί στρατιώτες θα εμπλακούν στη Συρία.

Ρωσία και Κίνα επανειλημμένως έχουν διαχωρίσει τη θέση τους σε όποια ενέργεια τύπου Λιβύης, όσον αφορά στη Συρία. Για το λόγο αυτό οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών διαισθάνονται ότι αν αποτύχει το Σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σχέδιο Β στο οποίο να μπορεί να συμμετάσχει ο πρόεδρος Ασαντ. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα αφεθούν στην τύχη τους και ο εμφύλιος πόλεμος θα δώσει την τραγική λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα