Τέλος στη συζήτηση για τον πολλαπλασιαστή

Τα επιτελεία του Μαξίμου, της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου διέψευδαν ότι ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν περί ανασχηματισμού. Και να συνέβαινε, πιθανότατα δεν θα το παραδέχονταν.

Ωστόσο, αυτό που συζητήθηκε πίσω από την κλειστή πόρτα του Μαξίμου και ουδείς διέψευσε είναι το ζήτημα που έχει ανακύψει με την παραδοχή του ΔΝΤ περί λανθασμένου «πολλαπλασιαστή» στο ελληνικό πρόβλημα. Αποτελεί, δε, πάγια θέση του κ. Σαμαρά ότι η ανακίνηση

του ζητήματος τώρα λειτουργεί αρνητικά για τα ελληνικά συμφέροντα και παράλληλα ρίχνει νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, με αυτή την αφορμή υπήρξε μία έκρηξη του αντιπολιτευτικού λόγου, κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξ. Έλληνες. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ έθεσαν, επίσης, το ζήτημα της επανεξέτασης του μνημονίου και της συμφωνίας με τους εταίρους, με τον κ. Σαμαρά να διαμηνύει στους δύο εταίρους του ότι η σχετική συζήτηση, καλό είναι, να περιορισθεί.
Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που είχαν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης με τους Αντ. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα, τα περιθώρια αλλαγών – τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία – είναι απειροελάχιστα. Είναι ενδεικτικό ότι και μόνον η αναφορά Στουρνάρα, την Παρασκευή στη Βουλή, ότι στο πρόγραμμα αναφέρεται ρητώς η βούληση των εταίρων να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εφόσον παραστεί ανάγκη, προκάλεσε εκνευρισμό στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Κατά τις ίδιες πηγές, προς τους τρεις αρχηγούς μεταφέρθηκε και η έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, δια του Όλι Ρεν, για το ζήτημα, την οποία αντιμετώπισε δια ζώσης και ο Γ.Στουρνάρας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup. Συνομιλητές του κ. Στουρνάρα υποστήριζαν πώς το περιβάλλον του Όλι Ρεν ούτε που θέλει να ακούσει περί πολλαπλασιαστή σε αυτή τη χρονική στιγμή, ειδικά όταν η Κομισιόν καταβάλλει προσπάθεια αφενός να παρουσιάσει την ελληνική περίπτωση ως «επιτυχία» πλέον, αφετέρου δε όταν έχει να διαχειρισθεί το μείζον ζήτημα του κυπριακού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα