Τετραετές «πάγωμα» στην αποπληρωμή τόκων υπόσχεται ο Τσίπρας

09:14 5/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μιλώντας στην Πάτρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν λέει από πού θα βρει τα λεφτά» και αναφέρθηκε σε 25 δισ. ευρώ, που μπορούν να εξοικονομηθούν και να προωθηθούν στην ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος, αν η χώρα δεν πληρώσει για μια τετραετία τους τόκους που χρωστά. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει όλους όσοι θα υποστηρίξουν ότι

κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπονόησε ότι είναι εφικτή μία αντίστοιχη πολιτική συμφωνία, κατά το «προηγούμενο» της Γερμανίας, το 1953, στη Διάσκεψη του Λονδίνου.

Τόκοι 4 χρόνων

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι πολιτική προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και όχι η αποπληρωμή του χρέους. «´Εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια. Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι. Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συνέχισε αναφέροντας νούμερα: «Το μνημόνιο έχει επιβαρύνει τη χώρα με τεράστια ποσά νέου δανεισμού. Πήραμε 219 δισ. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας στο τραπέζι την πρόταση να παγώσει η αποπληρωμή τόκων, ώστε να εξοικονομηθούν 25 δισ. για 4 χρόνια και να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη. «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ: 7,2 για το 2013, 7,1 για το 2014, 6,1 για το 2015 και 5,6 για το 2016. Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη, 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποντάρει στην κόπωση για… το «θρίλερ»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να ποντάρει στην κόπωση που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία από το χαρακτήρα «θρίλερ», που λαμβάνει πια κάθε επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. «Αναρωτιέται κανείς πόσες φορές θα δούμε το ίδιο το κακοπαιγμένο έργο. Με απειλές, εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Αναρωτιέται κανείς πόσες φορές θα ξαναβρεθούμε μπροστά στον ίδιο και τον ίδιο εκβιασμό; Ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα, να κόψει και άλλο μισθούς και συντάξεις, να κλείσει νοσοκομεία και σχολεία, να πετάξει ανθρώπους στον δρόμο, για να πάρει την επόμενη δόση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ανέφερε ότι το «πάγωμα» αποπληρωμής τόκων έχει ξαναγίνει στην ευρωπαϊκή ιστορία και, μάλιστα, επ’ ωφελεία της ίδιας της Γερμανίας: «Μας λένε όμως μα τι ζητάτε να γίνουμε μπαταχτσήδες. Που το είδατε αυτό γραμμένο;Πότε έχει ξανασυμβεί; Απαντάμε, λοιπόν, σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανίδεους. Σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανιστόρητους ότι έχει ξανασυμβεί και μάλιστα για την ίδια τη Γερμανία το 1953.Που όχι μόνο συμφώνησαν να σταματήσει να πληρώνει τόκους αλλά διεγράφη το 60% του χρέους της και το υπόλοιπο αποφασίστηκε να αποπληρώνεται μόνο όσο θα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα