ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ;

Στην πιο δύσκολη φάση εισέρχεται η τρικομματική κυβέρνηση. Απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στα εργασιακά κλυδωνίζουν τη συνοχή της. Τις επόμενες ώρες οι συνάντηση των αρχηγών.

Οι κόκκινες γραμμές γρήγορα ξεθώριασαν. Πλέον, όμως, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλήρη παραβίασή τους. Και

τα αγκάθια δεν είναι μόνον τα δημοσιονομικά αλλά – κυρίως – τα διαρθρωτικά.

Οι απαιτήσεις της τρόικας – γνωστές εν πολλοίς – για απολύσεις στο Δημόσιο και, κυρίως, οι προωθούμενες ανατροπές στα εργασιακά (σε πλήρη συμφωνία με την επιδίωξη της τρόικας για εσωτερική υποτίμηση και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της πλήρους ελαστικοποίησης της αγοράς) έρχονται να δοκιμάσουν τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και, φυσικά, των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων που το στηρίζουν.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης πρόκειται να συναντηθούν τις επόμενες ώρες καθώς το πρωί της Τετάρτης ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να μεταβεί στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τους τρεις αρχηγούς να συναντώνται προκειμένου να εγκρίνουν πολιτικά το πακέτο συμφωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον Αντ. Σαμαρά να εμφανισθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης έχοντας «καθαρίσει» από τις εκκρεμότητες προκειμένου να διεκδικήσει εκταμίευση της δόσης και ό,τι άλλο από τους ευρωπαίους.

Η χθεσινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι χαρακτηριστική των εξαντλημένων «αντοχών» της κυβέρνησης είτε αφορά στα γαλάζια στελέχη της (Βρούτσης) είτε στα κόκκινα, όπως ο Αντ. Μανιτάκης. Άλλωστε, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αφήσει ρητώς να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να παραιτηθεί εφόσον δει ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων («καμία απόλυση») παραβιασθεί. Ο κ. Μανιτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη ΔΗΜΑΡ και, προφανώς, μία σκλήρυνση της δικής του στάσης θα σηματοδοτούσε, ενδεχομένως, ευρύτερες ανατροπές, σε μία περίοδο που και στις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες οι ενστάσεις είναι μεγάλες. Αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και καταγγελία των «μνημονιακών» πολιτικών, οι οποίες οδηγούν σε «μαζική φτωχοποίηση» και καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας,, ζήτησε, εξάλλου χθες,  η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

«Ας μας πει κάποιος αν η οποιαδήποτε εναλλακτική είναι καλύτερη από το μονόδρομο του ευρώ» απαντούν στελέχη της κυβέρνησης. Είναι, ωστόσο, αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να αποτρέψει τις εντάσεις. Όπως και η φράση του Αντ. Σαμαράς, στην Καθημερινή, ότι «αυτός είναι ο τελευταίος κάβος».

Keywords
Τυχαία Θέματα