«Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν είχε χρεοκοπήσει»

16:41 6/5/2013 - Πηγή: Matrix24

«Ήταν μεγάλο λάθος να παραβιάσουμε την Συνθήκη του Μάαστριχτ και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με δημόσια δάνεια που αναλογούν εν τω μεταξύ στο 160% του ΑΕΠ και τα οποία δεν θα εξυπηρετηθούν ποτέ», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt», εκτιμώντας ότι αυτό έγινε προς εξυπηρέτηση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών και των πλουσίων της Ελλάδας.

«Για τον λαό σήμανε μόνο ανεργία και γενικότερες δυσκολίες», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα είχε βγει τώρα από την κρίση, εάν την άνοιξη του 2010 είχε πτωχεύσει και είχε αποχωρήσει από το ευρώ», καθώς θα είχε απαλλαγεί από μέρους του χρέους και με μια υποτιμημένη δραχμή, ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν επέκρινε σφόδρα τη γερμανική πολιτική, λέγοντας ότι καταστρέφει την Ελλάδα και ταυτόχρονοα ξυπνά αντιγερμανικά αισθήματα. «Οι πέτρες που πετούν εναντίον μας θα γίνονται μεγαλύτερες όσο συνεχίζεται η σημερινή πολιτική», σημείωσε. Παράλληλα, είπε πως «αν αυξηθούν οι δυσκολίες στις μεγάλες χώρες, δεν θα μπορούμε έτσι κι αλλιώς να συνεχίσουμε την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo τάχθηκε υπέρ μιας «ανοιχτής νομισματικής ένωσης», από την οποία ένα μέλος θα μπορεί να αποχωρεί προσωρινά και να λαμβάνει οικονομική βοήθεια για να ανακάμψει εκτός ευρωζώνης.

Εκτίμησε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς να υποστεί σοβαρές αναταράξεις, αλλά διαφώνησε με το ενδεχόμενο για πολιτικούς, όπως είπε, λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα