ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ 18 ΔΙΣ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Όσο το μνημόνιο είναι σε ισχύ υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι εξασφαλισμένη από το ευρωσύστημα.

Στην άμεση εκταμίευση 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες προχωρά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά από παρέμβαση του

EFSF. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την άμεση ολοκλήρωση της προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης κρίθηκε απαραίτητη για την θωράκιση του συστήματος και την εκτόνωση της ανησυχίας για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Εχθές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γεώργιος Προβόπουλος βρέθηκε στη Φρανκφούρτη για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η κατάσταση στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο matrix24.gr  ότι δεν τίθεται θέμα μη στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ευρωσύστημα. «Όσο το μνημόνιο είναι σε ισχύ», τονίζουν, «το ευρωσύστημα για λόγους συστημικής σταθερότητας εξασφαλίζει τη ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της έκτακτης διαδικασίας ELA».

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η ανησυχία των πολιτών μεγάλη ωστόσο σημειώνουν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός. Υπενθυμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωσυστήματος το οποίο διασφαλίζει την ρευστότητα και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο μεγάλος κίνδυνος, σημειώνουν, δεν είναι η πολιτική αστάθεια αλλά ο φόβος. Αν όλοι, ή οι περισσότεροι προχωρήσουν σε αναλήψεις καταθέσεων και οι εκροές αυξηθούν σημαντικά τότε το σύστημα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ωστόσο οι δυσκολίες δεν θα είναι αποτέλεσμα έλλειψης ρευστότητας αλλά μαζικής απόσυρσης καταθέσεων η οποία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από κανένα κράτος.  Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών χθες Τρίτη η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η προκήρυξη νέων εκλογών μπορεί να πυροδοτήσει ανησυχία.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της δημοκρατίας προειδοποίησε τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη για την πολύ δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα υπογραμμίζοντας ότι οι εκροές κεφαλαίων ανήλθαν στα 600 με 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο κ. Παπούλιας μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς την εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλου ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα