Θρίλερ με φόντο τη δόση και τα ημίμετρα για το χρέος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Επτά κοινοβούλια χωρών –μελών θα χρειαστεί να επικυρώσουν τις κατευθύνσεις που θα δώσει –αν τις δώσει- η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για εκταμίευση της δόσης του δανείου:  Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και τυπικά σε νέα συνεδρίαση του eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου και θα γίνει μια μάχη με το χρόνο προκειμένου να έχουν «κλείσει» όλες οι διαδικασίες πριν την 15η του επόμενου μήνα οπότε και «σώζονται» (…εκ νέου) τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σκληρό όμως θα είναι το «μπρα

ντε φερ» ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρώπη για τα μέτρα «διευθέτησης» του ελληνικού χρέους.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ δεν θα απορρίψει ως «ημίμετρα» τα μέτρα ελάφρυνσης το ελληνικού χρέους στα οποία φαίνεται να καταλήγουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονταν όλο το σαββατοκύριακο σε ανοιχτή γραμμή. Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου φάνηκε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι  διατεθειμένοι να κάνουν δεκτές παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, που θα μειώσουν σημαντικά το δανειακό της βάρος.

Στις προτάσεις τους αυτές όμως, είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, αν και βάζει «νερό στο κρασί του» ως προς το κριτήριο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ότι απαιτείται και ένα πρόσθετο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα στα οποία φαίνεται να συναινούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 ή και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν ευρωπαϊκές πηγές, οι 17 υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:

Μείωση των επιτοκίων δανεισμού έως και 90 μονάδες βάσης (0,9%).Άτοκη περίοδο χάριτος για τουλάχιστον 4 ή έως και 10 χρόνια στην αποπληρωμή τόκων (ή και χρεολυσίων ακόμα).Παραίτηση της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από το σύνολο ή μέρος τουλάχιστον των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα, που θα αποδοθούν στη χώρα μας.Έγκριση σχεδίου για μαζική επαναγορά ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε έως και 70% χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία, με δάνειο που θα δώσει το EFSF.

Το ΔΝΤ φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο να θεωρήσει -με τα μέτρα που θα ληφθούν- το ελληνικό χρέος «βιώσιμο», έστω και αν ανέρχεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και όχι στο 120% που είχε τεθεί ως κριτήριο.

Και πάλι όμως ενδέχεται το ΔΝΤ να κρίνει αναγκαίο να υπάρξει και ένα νέο «κούρεμα». Κάτι τέτοιο το αποκλείει επισήμως το Βερολίνο, αν και πληροφορίες από τη Γερμανία αφήνουν ανοικτή την πιθανότητα για κούρεμα έως και 50%, εφόσον όμως περάσουν οι γερμανικές εκλογές και με ορίζοντα έως… το 2015.

Η Αθήνα πάντως «καίγεται» για  λύση «εδώ και τώρα», έστω και αν θα θεωρηθεί «προσωρινή» σε επίπεδο διευθέτησης του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα