«Θυσίασε» την ΕΡΤ για να κερδίσει τον ΦΠΑ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε μια επίδειξη πυγμής, το Μαξίμου κατέβασε «ρολά» στην ΕΡΤ, διατυμπανίζοντας έτσι στην τρόικα την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τις μνημονιακές του δεσμεύσεις.

Το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ που πήγε και άλλο πίσω το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και οι «καθυστερήσεις» που έπαιζε ο Αντώνης Μανιτάκης

στο θέμα των απολύσεων οδήγησε στην απόφαση για μια εντυπωσιακή ενέργεια δεδομένων των εν εξελίξει συζητήσεων.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στην απογευματινή συνάντηση έχοντας υλοποιήσει μια ακόμη μνημονιακή δέσμευση, την ώρα που εξασφαλιζόταν και η δόση των 3,3 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση κάλυψε τις 2.000 απολύσεις που ζητούσε έως τον Ιούνιο η τρόικα με το κλείσιμο της ΕΡΤ στην οποία εργάζονται 2.700 άτομα, ενώ… περίσσεψαν υπάλληλοι ακόμη και για το μέτρο της διαθεσιμότητας (25.000 έως το τέλος του 2013).
Η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε στην Βουλή και η οποία δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.
Ουσιαστικά με την Πράξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση ή την συρρίκνωση και άλλων οργανισμών του δημοσίου, ενώ σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ακολουθεί η εταιρία Αμυντικά Συστήματα κ.ά.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με υλοποίηση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση προσδοκά μία θετική απάντηση από την τρόικα στο αίτημα για τη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% σε πιλοτική βάση.
Εκτός από τον ΦΠΑ, κεντρικό θέμα στη συνάντηση θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις μετά την «τρύπα» που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον φετινό στόχο των εσόδων. Το μνημόνιο προέβλεπε για το 2013 εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ τα οποία θα προέρχονταν από την επιτυχή ολοκλήρωση των εξής διαγωνισμών: του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ κηρύχθηκε «άγονος» μετά την απόσυρση της προσφοράς της Gazprom, τα φετινά έσοδα απειλούνται να είναι κατώτερα των στόχων εάν η επαναπροκήρυξη δεν γίνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Σήμερα πάντως η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα αποσφραγίσει τη δεσμευτική προσφορά της Socar, μοναδικού ενδιαφερόμενου για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τελική προσφορά της κρατικής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν θα είναι αυξημένη σε σχέση με την αρχική προσφορά της, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαινόταν στα 400-460 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια ενδεχομένως και να έχουν περάσει από ακτινογραφία τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και οι όποιες εκτιμήσεις θα τεθούν υπόψη των επικεφαλής.

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ αναχωρούν Πέμπτη πρωί για Ρώμη και θα επιστρέψουν την Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα