Τί προβλέπεται για προανακριτική – παραγραφή

Πρόταση υπογεγραμμένη από 30 τουλάχιστον βουλευτές προϋποθέτει ο κανονισμός της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση όχι μόνον πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει, μάλιστα, να περιγράφεται σαφώς η αποδιδόμενη κατηγορία (σ.σ. επί της ουσίας θα πρόκειται για τη νομική αποτίμηση της πράξης που περιγράφουν οι εισαγγελείς), ενώ η πρόταση για τη συγκρότηση της προανακριτικής εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου

όπου απαιτείται, σε μυστική ψηφοφορία, η θετική ψήφος 151 βουλευτών.

Στην επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν αναλογικά εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, δίδεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της, δηλαδή έκδοσης του πορίσματος της. Η ενδεχόμενη απόφαση παραπομπής πρέπει, επίσης, να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, προκειμένου στη συνέχεια η απόφαση να διαβιβασθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο και, εν συνεχεία, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Παραγραφή

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η δίωξη μπορεί να ασκηθεί και από την επόμενη Βουλή που προκύπτει μετά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος εντός προθεσμίας δύο συνόδων, σχηματικά εντός δύο ετήσιων περιόδων λειτουργίας της Ολομέλειας.

Τυπικά, η λειτουργούσα Βουλής δεν είναι η επόμενη αλλά η μεθεπόμενη από την τέλεση του αδικήματος, καθώς μεσολάβησε η… ολιγόωρη κοινοβουλευτική περίοδος του Μαΐου, όπου οι βουλευτές ορκίστηκαν και ένα 24ωρο μετά η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές.

Ωστόσο, η περίπτωση της Βουλής του Μαΐου αποτελεί «ειδική περίπτωση», καθώς είχε ελάχιστη διάρκεια, σημειώνουν όσοι επιχειρηματολογούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή. Κατά τη λογική αυτή, η Βουλή του Μαΐου, καθώς δεν διήρκεσε τουλάχιστον δύο τακτικές συνόδους, δεν μπορεί να υπολογιστεί ως προς την αποσβεστική προθεσμία της παραγραφής και, συνεπώς, δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής ενδεχόμενων ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, και συνεπώς δυνατότητα της παρούσας Βουλής να κινήσει τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα της παραγραφής θα τεθεί εκ των πραγμάτων. Ακόμη κι αν δεν γνωμοδοτήσει η Βουλή, που το πιθανότερο είναι να μην το πράξει, θα κληθεί να αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο παραπέμπεται η υπόθεση πριν το Ειδικό Δικαστήριο. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με την περίπτωση του Βατοπεδίου όταν και οι δικαστές του Συμβουλίου αποφάνθηκαν για την παραγραφή της υπόθεσης σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα και δεν προχώρησε στην επί της ουσίας αξιολόγηση της.

Keywords
Τυχαία Θέματα