ΤΟ «ΚΑΥΤΟ» ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μία δύσκολη και επίπονη συνεδρίαση ξεκινά αύριο για τον ΣΥΝ, αφού η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος καλείται να συζητήσει και να εγκρίνει το προσχέδιο πολιτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος θα συζητήσει το προσχέδιο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτό να συζητηθεί και στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή να επεκταθεί η συζήτηση μεταξύ όλων των συνιστωσών και όχι μόνο του ΣΥΝασπισμού…) στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Το προσχέδιο της διακήρυξης έχει γραφτεί, σχεδόν εν συνόλω, από τον καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά και τον υπεύθυνο προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Δραγασάκη και ήδη προκαλεί πολλές αντιδράσεις από συνιστώσες, αλλά και από την εσωκομματική τάση «Αριστερό Ρεύμα», του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία πως τελικά το κείμενο, παρά τις ενστάσεις, αλλά και την κατάθεση διαφορετικών προτάσεων και τροπολογιών, τελικά θα «περάσει» προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Εξάλλου, πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν με νόημα ότι «ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος» και υπενθυμίζουν ότι, αφού το κείμενο συζητηθεί στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια θα πρέπει να σταλεί σε όλες της οργανώσεις του σχήματος ανά την Ελλάδα, για να συζητηθεί στη «βάση». Όμως, αφ’ ης στιγμής έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Δεκεμβρίου, ήδη θεωρείται ότι ο σχεδιασμός έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, αφού, επί της ουσίας, μένουν μόνο 20 μέρες ώστε να συζητηθούν όλες οι απόψεις και να γίνουν και οι αρχαιρεσίες εκπροσώπων των τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνδιάσκεψη.

Τα σημεία διαφωνίας

Ενστάσεις επί του κειμένου διατυπώνονται, πάντως, από πολλά στελέχη είτε του ΣΥΝ (κυριότερα του Αριστερού Ρεύματος) είτε ορισμένων συνιστωσών. Επίσης, ενισχυμένο ρόλο στη διαμόρφωση του κειμένου θα διεκδικήσουν και οι «ΠΑΣΟΚογενείς» του κόμματος (Κουρουμπλής, Μητρόπουλος, Τσουκαλάς κ.α.) οι οποίοι διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» για να δηλώνουν… «παρόντες» στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, φέρεται να θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση, το βασικότερο εσωκομματικό πρόβλημα είναι οι διαφωνίες της τάσης του Παναγιώτη Λαφαζάνη και όχι οι ενστάσεις συνιστωσών.

Το «Αριστερό Ρεύμα», μάλιστα, εμφανίζεται αποφασισμένο να καταθέσει το Σάββατο εναλλακτικό κείμενο, αφού η πλευρά Τσίπρα αρνείται να συμπεριλάβει στο προσχέδιο πρόβλεψη για… έξοδο της χώρας από το ευρώ. Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν ο κ. Λαφαζάνης θα επιλέξει τη σύγκρουση, ψηφίζοντας «λευκό» ή αν θα υπερψηφίσει το Αριστερό Ρεύμα, καταθέτοντας τις απόψεις του ως «τροπολογία» και όχι ως ξεχωριστή πολιτική πρόταση. Κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι στο κείμενο γίνεται λόγος γενικά για την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά δεν διατυπώνεται συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας προ

Keywords
Τυχαία Θέματα