ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Και από το χάος ξεπηδάει η τάξη…

Πολύ Νίτσε πρέπει να διάβαζαν στα νιάτα τους, εκείνοι που σήμερα σφραγίζουν τις τύχες μας σχεδιάζοντας τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», αφήνοντας ταυτόχρονα τον Νότο να ..αργοσβήνει: Η ασφυκτική λιτότητα εξωραΐζει τα νούμερα εξαντλεί όμως τους ανθρώπους που τελικά είναι εκείνοι που ..φτιάχνουν τα νούμερα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως ετοιμάζονται αυτήν την εβδομάδα για την πρώτη τους μεγάλη διαμάχη σε ό,τι αφορά τις πιέσεις της Γερμανίας για δημιουργία πλήρους δημοσιονομικής ένωσης για την ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές διαφορές

μεταξύ του Βερολίνου, του Παρισιού και άλλων πρωτευουσών πολλών βασικών παικτών.

Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής βρίσκονται ο ξεχωριστός προϋπολογισμός της ευρωζώνης, η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, οι δεσμευτικοί προϋπολογισμοί για τα κράτη μέλη, καθώς και ένας κάποιας μορφής κοινός δανεισμός για τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλεγε την περασμένη Τρίτη ότι τώρα «πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση μιας δημοσιονομικής ένωσης» και ζήτησε να δοθούν περισσότερες εξουσίες για έναν οικονομικό υπερεπίτροπο, ο οποίος θα μπορεί να ασκεί βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία».

Η προτροπή του αυτή, όμως, υποβαθμίστηκε από ανώτατους αξιωματούχους του Παρισιού και του Βερολίνου, που ισχυρίστηκαν ότι καμία τέτοια κίνηση δεν είναι απαραίτητη ακόμα.

Η προσέγγιση της Γαλλίας σε πολλά θέματα φέρνει το Παρίσι σε αντιπαράθεση με το Βερολίνο. Από τότε όπου ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας, τον Μάιο, ο Φρανσουά Ολάντ υπήρξε πιο ανοιχτός σε ό,τι αφορά τις αποκλίσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε σχέση με τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί. Έχει φροντίσει ώστε να συμπεριλαμβάνει και την Ιταλία και την Ισπανία στις διαβουλεύσεις του για τα θέματα της ευρωζώνης.

Ο Ολάντ έχει τονίσει την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη για την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών λιτότητας που απαιτεί η Γερμανία και έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τη βραδεία πρόοδο που συντελείται σε σχέση με την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία.

Η Γαλλία θέλει να υπάρξει συμφωνία και προκήρυξη της τραπεζικής εποπτείας μέχρι την 1η Ιανουαρίου, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι η τραπεζική εποπτεία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν η διαδικασία είναι βεβιασμένη.
Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η εικόνα πριν την Σύνοδο Κορυφής, μια μεγάλη οικονομικοπολιτική σκακιέρα έχει στηθεί με τέτοιου είδους διαστάσεις απόψεων να αποτελούν «κανονική κατάσταση» στην παρούσα φάση των συζητήσεων.

Όμως ενώ  στο στρογγυλό τραπέζι των ηγετών βλέπουν την μεγάλη εικόνα στήνοντας την επόμενη μέρα μοιάζει πολλές φορές να ξεχνούν την μικρή: Χωρίς ενέσεις ρευστότητας προς το Νότο που έχει στην κυριολεξία στραγγίξει η κατάσταση θα γίνει χαοτική και το οικοδόμημα πριν καν σταθεί θα κινδυνεύσει να κ

Keywords
Τυχαία Θέματα