Το «λίπος» – βάσει στοιχείων – σώθηκε… Και τώρα;

«Έχει λίπος ο Έλληνας» είπε κάποτε μια ψυχή: Ανεξάρτητα εάν είχε δίκιο ή άδικο -υπό την έννοια ότι αυτό ενδεχομένως το διατηρούσαν μερικές χιλιάδες έλληνες και όχι όλοι όσοι υπέστησαν το «βαθύ μαχαίρι» του μνημονίου- τώρα αυτό σώθηκε. Πάει. Χάθηκε. Εξανεμίστηκε κάτω από το βάρος του σκληρού μνημονίου.

Και για να καταρρέουν οι μύθοι ένας – ένας: Από τα 84 δισ. ευρώ καταθέσεις που μειώθηκαν στο σύστημα μόνο 24 δισ. κατέληξαν στο εξωτερικό, εκ των οποίων αρκετά ποσά ήταν κινήσεις πανικού και όχι αποστολή χρημάτων

φοροφυγάδων για να «κρυφτούν». Τα υπόλοιπα 60 δισ. κάλυψαν ως επί το πλείστον τα «χαράτσια» που απαιτούσε η Εφορία και βιοποριστικές ανάγκες του έλληνα, εφόσον είδε τα εισοδήματά του να καταρρέουν.

Ας δούμε όμως και κάτι ακόμη: Στην Ελλάδα οι καταθέσεις των ιδιωτών αγγίζουν τα 135 δισ. ευρώ. Ποσό που επιμερίζεται σε περίπου 26 εκατομμύρια καταθετικούς λογαριασμούς πάσης φύσεως ταμιευτηρίου, προθεσμίας και όψεως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν άλλωστε δυο και τρεις λογαριασμούς ή και παραπάνω με τους περισσότερους ανενεργούς.

Λοιπόν… Το 94% αυτών των λογαριασμών (περίπου 24 εκατομμύρια) έχουν υπόλοιπα κάτω από 10.000 ευρώ και σε σχεδόν καθολικό βαθμό αφορούν ποσά κάτω των 2.000. Και στον αντίποδα εκείνοι που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ είναι μόλις 105.000 καταθετικοί λογαριασμοί.

Γιατί παραθέτουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία; Μα με βάση αυτά είναι ηλίου φαεινότερο ότι ακόμη και να θέλουν -Κυβέρνηση και τρόικα- να επιβάλλουν νέους φόρους, απλά δεν μπορούν…

Και όχι δεν μπορούν να εισπράξουν από νέους φόρους… Καλά, καλά δεν θα μπορούν να εισπράξουν τους παλιούς.

Πλέον –και πολύ άργησε- τα όποια έσοδα για τον Κρατικό κορβανά θα πρέπει να προέρχονται από στοχευμένες πηγές. Και εννοούμε όλους όσοι έχουν μείνει ως τώρα στο απυρόβλητο. Και όχι να συνεχίσει να εφαρμόζεται η ίδια και η ίδια συνταγή της τιμωρίας όσων μισθωτών έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ή να διεκδικήσουν κάποια χρήματα παραπάνω από τον εργοδότη τους ή όσων έχουν ακόμη και αγορασμένα με δάνειο ακίνητα.

Το λίπος των πολλών σώθηκε. Ας πάνε για το λίπος εκείνων που το έκλεψαν και το έκρυψαν μέχρι σήμερα με την ανοχή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα