Το «μεγάλο στοίχημα» για την Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι προσδοκίες από τον τουρισμό, η πορεία της ύφεσης και των εσόδων, θα κρίνουν εν πολλοίς αν η Ελλάδα θα δει κάποιες από τις θυσίες των πολιτών της να πιάνουν τόπο ή όχι.

«Πάρτι» στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, ραγδαία πτώση των spreads, ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών Ομίλων για επενδύσεις στην Ελλάδα,

προσδοκίες εσόδων από τον τουρισμό αυξημένων κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, συνθέτουν ένα σκηνικό (θετικής) ανατροπής για την δοκιμαζόμενη επί 6 συναπτά έτη από την ύφεση ελληνική οικονομία.

Όλα όμως θα κριθούν το φθινόπωρο οπότε και –σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν- «εκείνη την περίοδο θα ληφθούν υπόψη τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα παρέχουν πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με ακριβές μέγεθος του κενού που παρατηρείται για την διετία 2015-2016. Τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2014».

Τότε είναι που η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδείξει ότι το δημοσιονομικό κενό της διετίας θα καλυφθεί μόνο από τις καλύτερες προοπτικές που θα έχει αποκτήσει η εγχώρια οικονομία και τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει για παράδειγμα στην δημόσια διοίκηση και σε επίπεδο φοροδιαφυγής.

Η Κομισιόν πάντως –βάσει της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε- έχει έτοιμη την «συνταγή» εάν και εφόσον η Αθήνα δεν …πείσει: Περαιτέρω κατάργηση φοροαπαλλαγών, παράταση μέτρων που λήγουν (δηλαδή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος) ¬και στοχευμένες περικοπές δαπανών είναι η «συνταγή» της τρόικας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ανεξάρτητα από τα πιθανά δημοσιονομικά κενά, η τρόικα επιβάλλει αλλεπάλληλα νέα «χαστούκια» στους Ελληνες πολίτες, υποχρεώνοντας, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση:

1. Να προκαλέσει νέο «ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά, τριπλασιάζοντας μέχρι τον Ιούνιο το πρώην τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η τρόικα υιοθετεί πλήρως σχετική εισήγηση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ζητεί προοδευτική αύξηση του τέλους από τα 9,32 ευρώ/μεγαβατώρα στα 27,3 ευρώ/μεγαβατώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ.

2. Να εφαρμόσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο την άμεση κατάσχεση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

3. Να καταργήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τους φόρους υπέρ τρίτων ή να μεταφέρει τις σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, η Κομισιόν σημειώνει πως η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση θα εξεταστεί στον επόμενο έλεγχο της τρόικας τον Ιούνιο, αφού ληφθεί υπόψη το «δημοσιονομικό περιθώριο» για μια τέτοια παρέμβαση. Επιπροσθέτως, παραδέχεται ότι οι έμμεσοι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά δεν αφήνει άμεσα παράθυρο μείωσής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα